Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako posedovati legalan videonadzor - | K-013 Portal

Kako posedovati legalan videonadzor

videonadzor, legalan videonadzor, time team 92, pancevo

U poslednje vreme puno je pitanja i nedoumica kada je videonadzor legalan i kada vlasnik kamera ima benefite od ovakvog vida tehničke bezbednosti.

Zakonom o privatnom obezbeđenju (Sl.glasnik RS ,br.87/2018) regulisana je praktično procedura a tehnički je obrađena Pravilnikom o o načinu vršenja poslova tehničke zaštite i korišćenja tehničkih sredstava (Sl.glasnik RS,br.91/2019). To u praksi znači da je zakonodavac onemogućio dotadašnju samovolju i proizvoljnu upotrebu sistema tehničke bezbednosti uključujući i videonadzor i propisao ko, kad i kako može da isti da stavi u upotrebu. Naravno,radi se o javnim ustanovama i privatnom sektoru koji nemaju imperativ obavezno obezbedjenih objekata sa kojima se inače nećemo baviti u ovom tekstu .

Dakle,da bi pravno lice postavilo videonadzor ,posmatralo,snimalo i slikalo u skladu sa Zakonom,nije dovoljno imati samo želju i mogućnosti već je potrebno utvrditi i opravdanost. Ista je regulisana čl.34. Zakona o privatnom obezbedjenju gde je predvidjeno da je potrebnu izvršiti Procenu rizika u zaštiti lica,imovine i poslovanja.( za stambene zgrade i mikropravna lica se ne vrši).Ova radnja poverena je isključivo licenciranim eksternim pravnim licima koje je MUP Republike Srbije ovlastio.

Ukoliko se utvrdi potreba proizašla iz Procene rizika sledeći korak je planiranje i projektovanje a potom montaža videonadzora kao i održavanje. I za planiranje i za projektovanje kao i montažu i održavanje MUP RS je predvideo posebne licence kojim je ovlastio pravna lica da se ovim poslovima bave. Dakle ,firma koja je hoće da vam instalira videonadzor ili alarmne sisteme ili bilo koji drugi sistem tehničke bezbednosti mora imati 4 licence da bi bila legalna. Angažovanje nelicenciranih firma povlači pravne (kaznene) posledice kako za naručioca tako i za davaoca usluga. Jedna od obaveza davaoca usluga je i pismeno obaveštavanje MUP- a RS o zaključenju ugovora o pružanju ovih usluga (čl.20) što nelicencirani izvodjači radova izbegavaju ili uopšte ne žele potpisivanje bilo kakvog ugovora kako je Zakonom predvidjeno.Naručioc usluga najčeśće nije upoznat sa zakonskom regulativom pa i ne zna obaveze,kako svoje tako i davaoca usluga što stvara mogućnost prevare i finansijskih gubitaka.

Šteta od neregularnog videonadzora je velika. U tom slučaju kršite zakon zašta su predvidjene velike nočane kazne i mere bezbednosti ,vaš snimak na sudu nema upotrebnu vrednost jer je pribavljen protivpravno i rizikujete privatne tužbe kako zaposlenih tako i lica koja ulaze u objekat. U principu,bolje da nemate videonadzor nego da je neregularan. Jedini legalan videonadzor jeste onaj za koji imate Procenu rizika,Plan obezbedjenja,Projekat,tehničku dokumentaciju i prijavu MUP- u.

Firma Time Team 92 d.o.o. iz Pančeva,Mačvanska 6, poseduje sve predviđene licence a naši inžinjeri će Vam uraditi kvalitetan Plan i Projekat, izvršiti obuku, izraditi tehničku dokumentaciju, montirati sistem i isti održavati na način da bude funkcionalan bez narušavanja privatnosti drugih lica. Obaveštavanje MUP RS je naša obaveza. Oprema koja se ugradjuje mora biti u skladu sa standardom.

Kontakt telefon 0648397111

Pozovite i budite bezbedni,u skladu sa zakonom !



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS