Otvoren Informativni centar Fondacije Tempus

sep 30 2017 /

Fondacija Tempus otvorila je u Beogradu Informativni centar u kojem će zainteresovani predstavnici škola, visokoškolskih, omladinskih i ostalih organizacija i ustanova svakodnevno moći da dobiju sve potrebne informacije u vezi sa obrazovanjem u Srbiji i Evropi, kao i o programu EU Erazmus+.

Zainteresovani će, između ostalog, moći da se informišu o mogućnostima za stipendiranu mobilnost, volonterske programe i omladinske razmene, podršku u procesu prijavljivanja u vezi sa pravilima programa Erazmus + i CEEPUS i njihovim procedurama.

Otvarajući 28. septembra Centar, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je da je veoma zadovoljan što je Fondacija Tempus napravila ogroman iskorak za sve koji žele da se obrazuju i imaju evropsku mobilnost.

On je kazao da je veoma značajno to što svi zainteresovani u centar mogu doći bez zakazivanja, kao i da je veoma važno što centar i srednjoškolcima pruža priliku da se informišu i razmene iskustva sa vršnjacima.

"Vlada Srbije napravila je iskorak kada je nedavno u Tršiću otvorila centar za mlade, za lingvistiku. Još više ćemo raditi. Drago mi je što mladi i profesori mogu da dođu ovde i vide sve ovo", kazao je Šarčević.

Direktorka za inovacije, međunarodnu saradnju i sport u Direktoratu Evropske komisije za obrazovanje i kulturu Antoaneta Angelova Krasteva rekla je da je važno to što će ljudi u Srbiji u Info centru moći da se informišu o obrazovanju u Evropi.

Ona je kazala da će akademsko osoblje i drugi zainteresovani iz Srbije moći da učestvuju u više od 1.000 programa u inostranstvu, kao i da će 1.000 studenata moći da dođe u Srbiju da studira.

"Srbija je deo porodice Erazmus i rastuća generacija Erazmus plus. Izuzetno je važan trenutak otvaranja Info centra, jer se poklapa sa pripremama Srbije da postane deo programa Erazmus i drugih programa ravnopravno sa zemljama i članicama EU", rekla je ona.

Dodala je da će Fondacija Tempus nastaviti da pruža podršku Srbiji.

U Info centru građani i građanke će moći da se informišu o najvećem programu EU - Erazmus +, odnosno o procedurama i rokovima za podnošenje projektnih prijava, kao i o karijernom vođenju i savetovanju, ali i informacije o važnim aspektima pri izboru zanimanja ili upisa škole/fakulteta.

Pojedinci iz sfere obrazovanja moći će da se informišu i o evropskim mrežama, među kojima su eTwinning, EPALE, Europass, Euroguidance, Eurydice, kao i srednjeevropskom prgoramu za ramenu studenata i profesora - CEEPUS.

Info centar će od 2. oktobra svakodnevno biti dostupan građanima od 10 do 18 časova na adresi Terazije 39, prvi sprat.

(Izvor/foto/ Beta)

Read 327 times

 

Podržite projekat "K-013.com" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".