Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Najavljena izmena Zakona o lokalnim izborima je SUPROTNA od preporuke ODIHR-a iz 2020. godine - | K-013 Portal

Najavljena izmena Zakona o lokalnim izborima je SUPROTNA od preporuke ODIHR-a iz 2020. godine

izmena zakona o lokalnim izborima, preporuke odihr, misa sekulic

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić je raspisala izbore na osnovu izmene člana 35 stav 1 Zakona o lokalnim izborima, koja se još nije desila, što predstavlja kršenje trenutnog Zakona o lokalnim izborima.

Ovo je dokaz da vlast u Srbiji može da krši Zakon o lokalnim izborima pa tek onda da predloži amandman sa retroaktivnim dejstvom kako bi kršenje zakona postalo u skladu sa zakonom, a opozicija sada ne govori o preporuci ODHIR-a iz 2020. godine da osnovni aspekti izbora ne treba da budu menjani u godini izbora.

Ne treba biti pravnik već samo zdravorazumski razmišljati i doći će se do zaključka da Zakon o lokalnim izborima reguliše neke od osnovnih aspekata izbora. Kada je u pitanju kratkoročni interes vlasti i opozicije, onda se zaboravljaju preporuke ODHIR-a na koje se i vlast i opozicija pozivaju i zanemaruju trenutni Zakon o lokalnim izborima koji i dalje važi za izbore u 88 gradova i opština.

Zbog trenutnog kršenja člana 35 stav 1 Zakona o lokalnim izborima stekao sam utisak da političku elitu iz vlasti i opozicije zanima samo jedan grad, zove se Beograd, zanemarujući preporuke ODHIR-a koje je Republika Srbija dobila tokom 2020. god. i nameru prave revizije biračkog spiska koja je ujedno bila jedna od glavnih političkih tema prethodnih nekoliko meseci.

Kao građanin Republike Srbije iz Pančeva, političkoj eliti iz vlasti i iz opozicije bih preporučio da manje slušaju Cecinu geografiju, a malo više čitaju geografiju, zakone i Ustav Republike Srbije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS