Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lutovac: 2. juna neće biti ni slobodnih i poštenih izbora, ni bojkota - | K-013 Portal

Lutovac: 2. juna neće biti ni slobodnih i poštenih izbora, ni bojkota

zoran lutovac, ds

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je danas da, „kako trenutno stoje stvari, 2. juna neće biti ni slobodnih i poštenih izbora, niti bojkota“.

Lutovac je u autorskom tekstu za portal Nova.rs naveo da pravih izbora nema bez normalnih izbornih uslova, dok bojkota nema bez opšteg bojkota svih relevantnih aktera na svim nivoima.

„(Koalicija) ‘Srbija protiv nasilja’ nije jedinstvena, a to je preduslov za uspeh bojkota ili za uspeh na ‘izborima’. Za uspeh bojkota je potreban opšti bojkot, a za uspeh na izborima, ma kakvi oni bili, potreban je najširi politički i društveni savez i zajednički opšte prihvatljivi kandidat za gradonačelnika“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, bez jedinstva nema uspeha ni u bojkotu, ni na izborima, odnosno bez jedinstva koalicije „Srbija protiv nasilja“ nema „ključne pretpostavke za uspeh bilo kog scenarija“.

„Na žalost, upravo to se desilo. Koalicija se rastopila kao pahulja na dlanu i stvorio se scenario koji nas udaljava od uspeha: jedni su za izlazak na sve izbore, a drugi nisu za izlazak na beogradske izbore“, dodao je Lutovac.

Predsednik DS smatra da na kraju sve stranke nekadašnje koalicije „Srbija protiv nasilja“ izlaze na izbore, jedino što neki ne izlaze na beogradske i izbore u još ponekim gradovima i opštinama.

„Pomalo je apsurdno da borbu za izborne uslove nastavljaju oni koji izlaze na izbore, a oni koji ne izlaze ne bore se unutar parlamenta za te uslove, iako je ključni argument ostanka u parlamentu bio institucionalna borba“, ocenio je on.

Lutovac je dodao i da je nakon svega ostalo da „visi u vazduhu“ pitanje da li će oni koji izlaze na izbore dati legitimitet novoj izbornoj krađi, sam odgovarajući da neće, jer „krađa je krađa i niko ne može da oslobodi odgovornosti one koji su krali“.

Pitanje je, prema njegovim rečima, samo šta može da se uradi ako dođe do nove drastične krađe na izborima.

„Najmanje što može da se uradi jeste da se krađa ne prizna i da se građani pozovu na pobunu. Ne na protest, na pobunu Kada je način dolaska na vlast zasnovan na izbornoj krađi onda takva vlast nije legitimna. I niko je ne može legitimisati. Građanski otpor je u tom slučaju opravdan. Nužan. Građanski otpor tada postaje građanska dužnost“, ocenio je Lutovac.

Demokratska stranka bila je deo koalicije „Srbija protiv nasilja“ na izborima 17. decembra 2023. godine, koju su činili i Narodni pokret Srbije, Stranka slobode i pravde, Zeleno-levi front, Srbija centar, Zajedno, Novo lice Srbije, Pokret slobodnih građana i Ekološki ustanak.

Stranka slobode i pravde, Srbija centar i Zajedno saopštile su da na beogradskim izborima 2. juna neće učestvovati, dok će ostale stranke, uključujući i DS, na izborima nastupiti u koaliciji „Biram borbu“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS