Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đoković po peti put najbolji sportista sveta! - | K-013 Portal

Đoković po peti put najbolji sportista sveta!

đoković, atp lista

Srpski teniser Novak Đoković dobitnik je prestižne Laures nagrade za najboljeg sportistu sveta prethodne godine.

Novak Đoković je peti put izabran za najboljeg sportistu sveta, pošto je Laures nagradu već osvajao 2012, 2015, 2016. i 2019. godine.

Najbolji teniser sveta je trijumfovao u konkurenciji fudbalera Erlinga Holanda i Lionela Mesija, atletičara Armanda Duplantisa i Noe Lajlsa i vozača Formule 1 Maksa Ferstapena.

Đoković je tako izjednačio rekord nekadašnjeg kolege Rodžera Federera, koji se do večeras jedini mogao pohvaliti da je pet puta proglašen za najboljeg sportistu godine.

Ceremonija dodele Laures nagrada održana je u Palati telekomunikacija, jednom od simbola Madrida, a Đokoviću je prestižno priznanje uručio Tom Brejdi, jedan od najboljih igrača američkog fudbala svih vremena.

Đoković: Počastvovan sam, sport nas sve ujedinjuje

Počastvovan sam, velika mi je čast što sam što sam deo svega ovoga, nečega što istinski ujedinjuje svet i ljude i koji mladim ljudima pokazuje da je sve moguće i da nije važno odakle ste i koje ste boje kože. Sport nas sve ujedinjuje, rekao je Đoković nakon što je peti put dobio "Laureus nagradu".

Đokoviću je priznanje uručio legendarni NFL "kvoterbek" Tom Brejdi.

"Nerealno je da mi ti predaješ ovu nagradu. Ti si moj sportski heroj i prijatelj. Neko na koga se ugledam ne samo u sportu, već i životu", rekao je Đoković.

Đoković se osvrnuo i na veliki broj tenisera na svečanosti.

"Ovde ima i nekih sjajnih tenisera Rafa, Karlos, Martina, Garbinje Mi jesmo pojedinačni sport, ali složićemo se da sve uspehe dugujemo svojim porodicama i svojim timovima. Želim da pošaljem poljubac mojoj supruzi, braći, timu, oni su najzaslužniji za moje uspehe", zaključio je Đoković

Godina u kojoj su padali rekordi

Novak Đoković je u 2023. učestvovao na 12 turnira (13 računajući Dejvis kup). Ostvario je 56 pobeda i sedam puta izgubio. Prevedeno u setove – 144 ih je osvojio, a 32 prepustio protivnicima, po čemu mu, sa 82 odsto uspešnosti, nije bilo ravnog na ATP turu.

Plasirao se u osam finala i osvojio sedam pehara - bio je najbolji na više od polovine turnira na kojima je izašao na teren.

Samo 2011. i 2015. Đoković je doneo više trofeja u svoje vitrine, pa prethodna godina po uspešnosti deli treće mesto sa 2013, 2014. i 2016, tokom kojih je takođe podigao po sedam pehara.

Na spisak ukupno 98 osvojenih titula u karijeri, Đoković je u 2023. dopisao trijumf na turniru serije 250 u Adelejdu, dva mastersa – Sinsinati i Pariz, tri grend slema – Australijan open, Rolan Garos i Ju-Es open i Završni turnir u Torinu.

Godinu je, osmi put u karijeri, završio kao broj jedan na ATP listi, čime se niko drugi ne može pohvaliti pošto se Rodžer Federer zaustavio na šest.

Srpski teniser je oborio i rekord Štefi Graf od 377 nedelja na prvom mestu, po čemu je, nakon što je još 2021. nadmašio Federerovih 310, najdugovečniji broj jedan i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

I najvažnije – sa 24 osvojene grend slem titule, Novak Đoković je pretekao Rafaela Nadala koji ih ima 22.

Laureus nagrade - merilo najznačajnijih dostignuća u svetu sporta

Laureus nagrada je priznata kao merilo najznačajnih dostignuća u svetu sporta. Ustanovljena je 1999. godine i od tada se redovno biraju najbolji među pojedincima i timovima.

Pored nagrada namenjenih najboljem sportisti i najboljem timu, Laureus priznanja dodeljuju se i za najbolju sportisktkinju, najboljeg akcionog sportistu/sportistkinju, najboljeg sportistu/sportistkinju sa invaliditetom, povratnika godine, uspon godine i za program koji odražava inspirativne reči Nelsona Mandele, Laureusovog prvog pokrovitelja.

Dobitnici Laureus nagrada biraju se glasanjem koje se odvija u dve faze. Liste nominovanih sastavljaju se na osnovu glasova preko 1.000 članova globalnog medijskog Laureus panela koji čine medijski radnici iz više od 70 zemalja sveta, a potom najbolje tajnim glasanjem bira 68 članova Akademije Laureus, među kojima su olimpijski šampioni, svetski rekorderi i sportisti koji su ostavili dubok trag u disciplinama kojima su se bavili.

Ajtana Bonmati najbolja sportistkinja sveta

Nagradu za najbolju sportistkinju dobila je španska fudbalerka Ajtana Bonmati koja je sa reprezentacijom svoje zemlje osvojila Svetsko prvenstvo, nakon čega je proglašena za najbolju igračicu sveta.

Za najbolji tim godine proglašena je ženska fudbalska reprezentacija Španije koja je osvojila titulu šampiona sveta.

Nagradu za uspon godine zaslužio je fudbaler Real Madrida i reprezentativac Engleske Džud Belingem.

Najuspešnija gimnastičarka svih vremena Simon Bajls iz Sjedinjenih Američkih Država dobila je nagradu za povratnika godine.

Za najbolju akcionu sportistkinju, u konkurenciji žena i muškaraca, proglašena je mlada skejterka Arisa Tru (14) iz Australije.

U konkurenciji sportista sa indaviditetom nagrađena je teniserka u kolicima iz Holandije Didi de Grot.

Fondacija španskog tenisera Rafaela Nadala dobila je specijalnu nagradu za dobročinstvo i program koji odražava inspirativne reči Nelsona Mandele, Laureusovog prvog pokrovitelja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS