Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Belgija će pokrenuti u Evopskoj uniji pitanje sankcija Izraelu - | K-013 Portal

Belgija će pokrenuti u Evopskoj uniji pitanje sankcija Izraelu

De Kro, Belgija, Izrael, Evropska unija

Belgija će pokrenuti razgovore o mogućim trgovinskim sankcijama EU protiv Izraela zbog njegovih akcija u pojasu Gaze, koje su dovele do smrti više od 34.000 ljudi, izjavio je belgijski premijer Aleksandar De Kro.

"Belgijska vlada je pre nekoliko nedelja odlučila da uvede trgovinske sankcije protiv Izraela. Međutim, ako Belgija sama uvede ove sankcije, onda će se trgovinski putevi jednostavno promeniti, tako da već nekoliko nedelja razgovaramo o tome da se reši ovaj problem, a da to se o tome ne govori glasno", rekao je on, a prenosi belgijski list HLN.

Premijer Belgije je podsetio da je Evropska unija zaključila sporazum o pridruživanju sa Izraelom, koji sadrži uslove koji se odnose na ljudska prava i naveo da je Belgija zatražila od šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da "razmotri ovo pitanje".

"Možemo li sada jednostavno nastaviti sa Izraelom kao trgovinskim partnerom? Ja ne mislim tako. Ne možemo samo da stojimo po strani i koristimo velike reči da bi rekli: "Ne dozvoljavamo da se ovo dešava", rekao je De Kro.

On je dodao da je krajem 2023. Belgija bila prva članica EU koja je pozvala na uvođenje sankcija protiv izraelskih naseljenika.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS