19. maj - Koncert Viktora Ilića u Narodnom muzeju Pančevo

maj 16 2018 /

U subotu, 18. maja, u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo biće održan koncert Viktora Ilića, u okviru prvog međunarodnog Pannonia festivala gitare. Koncert počinje od 20 sati a ulaz je besplatan.

Viktor ilić je rođen u Smederevu (Srbija) gde je završio osnovno muzičko obrazovanje, nakon kojeg prelazi u Beograd (SMŠ ’’Lisinski’’). Diplomirao je na FMU u Beogradu. Pored virtuoziteta, dobrog tumačenja nota i hitrog čitanja s lista, ovog mladog umetnika takođe krasi sposobnost izvođenja širokog repertoara različitih stilova, od Baroka do modernih autora. Pored izvođaštva, gotovo ravnopravno posvećuje vreme pedagogiji i ekstenziji gitarskog opusa, koja se ogleda u pisanju transkripcija kompozicija koje nisu originalno napisane za gitaru. Gitara je mlad instrument koji u ovoj građi ne postoji ni 120 godina dok se pojedini instrumenti ne menjaju u tom smislu gotovo duplo duže vreme, što nas dovodi do zaključka da je i sam repertoar za gitaru veoma sužen. Kolekcija Viktorovih transkripcija trenutno broji 150 dela i preko 90 kompozitora.

Usavršavao se brojnim seminarima i pohađao majstorske kurseve kod vodećih svetskih gitarista (Braća Asad, Karlo Markione, Džon Djuart, Manuel Barueko, Nikita Koškin, Goran Krivokapić, Pablo Markez, Roberto Ausel, Dušan Bogdanović, etc...).

Bio je stipendista fonda za mlade talente ’’Dr. Zoran Đinđić’’; počasni je građanin Smedereva; višestruki dobitnik specijalne plakete za razvoj gitare u Bugarskoj, član je novoosnovane organizacije ’’Belgrade Guitar District’’ i dobitnik ordena NJKV Tomislava Karađorđevića.

Read 273 times Last modified on subota, 19 maj 2018 22:40

 

Podržite Internet Magazin K-013