04.09. - 15.09.: Izložba Selmana Trtovaca: Spiritus movens

sep 01 2017 /

Samostalna izložba crteža autora Selmana Trtovca, pod nazivom: "Spiritus movens / Duh koji pokreće", otvara se 4, novembra u 19h u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva.

Izložba traje do 15. septembra, 2017. godine.

“Kako sam umro da bih se ponovo rodio”Rođen sam 14.08.1970. u Zadru, u tadašnjoj Jugoslaviji, danas je taj grad na teritoriji Hrvatske. Za mene, uprkos činjenici da veći deo života živim u Srbiji, Jugoslavija ipak postoji kao misaoni prostor. Ona ne samo da je snažno odredila moj pojedinačni umetnički identitet, već ona u kolektivnoj svesti i danas postoji, ali kao zajednički kulturni prostor država i naroda koji su nekad bili deo Jugoslavije. Taj identitet je, dakle, prisutan kao misao, ali u realnosti je vezan za nepostojeće mesto - utopiju.

Obrazovao sam se najpre u Beogradu na Fakultetu likovnih umetnosti, na Odseku za slikarstvo. Tu sam naučio da crtam. Potom sam osam godina proveo u Diseldorfu, na Akademiji umetnosti, odsek skulpture u klasi Klausa Rinkea. Pored Rinkea, za moje spoznaje u umetnosti, važan umetnik/profesor je bio i Janis Kunelis. U pitanju su bila dva čoveka vrlo različitih senzibliteta. Dualizam koji je nastao iz njihovih različitih pristupa podučavanju omogućio mi je uvid u mnoštvo mogućnosti u umetnosti i pomogao da nađem sopstveni umetnički izraz.Jedan kasniji događaj ključno je uticao na moju svest o umetnosti. U pitanju je susret sa smrću. Neobičnim spletom okolnosti sam se 2007. godine našao u bolnici gde sam bio duže vreme. Tokom boravka u bolnici, u jednom trenutku u stanju sličnom komi, pomislio sam da ću sigurno umreti. Iskustvo bliske smrti vidim kao najvažniju lekciju u procesu učenja. Simbolično se može reći da sam tada umro i ponovo se rodio. Način života koji vodim i umetnički rad su se jako promenili u odnosu na raniji period i ne samo to već mi se čini da me i okolina vidi na drugi način. Nakon tog događaja počeo sam da razvijam dve strategije u umetnosti – unutrašnju ili strategiju mišljenja i spoljašnju ili strategiju ponašanja. Posledica toga je niz novih radova, uglavnom crteža, fotografija, instalacija, tekstova i video radova i umetničko delovanje unutar društva, koje se najpreciznije videlo u angažmanu oko projekta Treći Beograd, koji je takođe svojevrsni umetnički rad.Umetnički rad vidim kao suočavanje sa veoma kompleksnim pitanjima i procesima vezanim za duh vremena, za čoveka i njegov odnos sa dramom i misterijama sveta u kom živimo.


www.selmantrtovac.com

Read 388 times Last modified on petak, 01 septembar 2017 11:41

 

Podržite Internet Magazin K-013