07.05. - Izložba asamblaža "Asamblaži Daleke straže" Jovana Pantića

maj 02 2018 /
Tagged under

Izložbu asamblaža "Asamblaži Daleke straže" Jovana Pantića možete pogledati od 07. - 18. maja , u Galeriji Milorada Bate Mihailovića. Otvaranje izložbe je 07 maja od 19 sati.

Autor istražuje oblast asamblaža u vidu slika i malih skulptura, a koncipra od 2012. godine, koristeći posebno izrađene materijale od metala, pleksiglasa, plastike i drveta u potpuno novom kontekstu u odnosu na tradicionalnu skuplјačku prirodu industrijskih izrađenih i odbačenih predmeta. Ono što pored forme karakteriše ove asamblaže su koloristička istraživanja sa fluorocentnim bojama i svetlosnim fenomenima, kao i prostorne kompozicione varijante simetrije, ponavlјanja i linije horizonta. 

Jovan Pantić rođen je 24. februara 1950. godine u Valјevu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1971. godine na likovnoj grupi Više pedagoške škole u Beogradu. Osnovne studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1976. godine kao diplomirani slikar, a zvanje magistra umetnosti stekao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu iz oblasti konzervacija slika 1982. godine. Završio je 1992. godine Cours Binder, Recent Methods in the Lining of Pintings (The Getty Conservation Institute, Los Angeles, California, U.S.A. and the Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Conservation, Copenhagen, Denmark), u Kopenhagenu. Od 1983. godine je radio u Narodnom muzeju u Beogradu, a 2015. godine otišao u penziju kao muzejski savetnik restaurator. Predavao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i kao redovni profesor na Akademiji SPC za umetnosti i konservaciju u Beogradu na predmetu konzervacija slika. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti zaštite kulturnih dobara.

Redovni je član Udruženja likovnih umetnika Srbije, Društva konzervatora Srbije i Udruženja konzervatora, restauratora i lјubitelјa umetnosti Reantika. Izlagao je na 17 grupnih i 8 samostalnih izložbi.

Read 282 times

 

Podržite Internet Magazin K-013