15.05. - Izložba fotografija ikonopisa Suzane Žunković u Domu omladine

maj 02 2018 /
Tagged under

Izložba fotografija ikonopisa Suzane Žunković biće postavljena u Galeriji Doma omladine Pančevo, Svetog Save 10, od 15. maja. Otvaranje izložbe je u utorak, 15. maja, od 20 sati. 

Suzana Žunković je zaljubljenik u prirodu i umetnost. Svoje traganje za nebeskim pretočila je osvajanje planinskih vrhova i ikonopisanje. Ona slika tonovima i peva bojama. Negujući proverene vrednosti, u svom radu se oslanja na vizantijsko slikarstvo i posebno na pojedine uzore poput Andreja Rubljova. Ikonopis je pokretačka sila koja je izraz njene ljubavi i stremljenja ka Bogu.

Rođena je u Beogradu 1972 godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1998. godine, gde je i položila pravosudni ispit. Od 1999.godine radila je na pravnim poslovima u Brodogradilištu Beograd, od 2005.godine na pravnim poslovima u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije kao šef odseka za javne nabavke, od 2009.godine u Društvu za iznajmljivanje nekretnina Dipos d.o.o. kao Rukovodilac pravnog sektora i sada na mestu Direktora službe za pravne poslove i nabavke.

Paralelno sa svojim zanimanjem, nastavila je da neguje ljubav ka slikarstvu koja je postojala od detinjstva i koju je prenosila slikajući pastele i ulja na platnu. Od 2008.godine se intenzivno bavi ikonopisom. Usavršila je zanat u ikonopisnoj radionici Petra Bilića pri Hramu Svetog Save u Beogradu, a potom kod ikonopisca Ivana Nisingera. Ikone joj ukrašavaju veći broj manastira Budimljansko Nikšićke eparhije kao i crkava i privatnih domova. Tronske ikone Stradalna i Glikofilusa nalaze se u Manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama, sedištu Budimljansko nikšićke eparhije. Oslikani krst nošen u Jerusalimu na Vaskrs 2010.godine je u manastiru Đurđevi stupovi.

Prvu samostalnu izložbu ikona imala je u kući Đure Jakšića 01.11.-10.11.2017.godine.

Sa svojim radovima učestvovala je u kulturnoj manifestaciji „Put istine i svetlosti“ koja je predstavljena u periodu od 11. do 20. aprila 2018.godine publici na 6 lokacija širom Amerike. Program je obuhvatao pored izložbi Suzane Žunković i izložbu vajara Mihaila Stošovića, fotografa Miše Brankovića i izdavačku delatnost Agape koju vodi novinar Aleksandar Gajšek.

Izložbe su održane u Šervilu-Indijani, Milvokiju, manastiru Rođenja presvete Bogorodice u Nju Karlislu- Indijani, Njujorku, Čikagu i Bostonu. Izložbe su bile pod pokroviteljstvom naših eparhija u Americi njegovih Preosveštenstava Episkopa novogračaničko-srednjezapadnoameričkog vladike Longina i Episkopa istočnoameričke eparhije vladike Irineja.

Read 267 times

 

Podržite Internet Magazin K-013