15.03. - Predstavljanje putopisa "Brazil nije za početnike" Predraga Dragosavca

 Predstavljanje putopisa "Brazil nije za početnike" Predraga Dragosavca biće održano 15. marta od 19 sati u Galeriji Milorada Bate Mihailovića, Žarka Zrenjanina br. 1.

„Knjiga 'Brazil nije za početnike' čitaocima realno, lepim narativnim stilom dočarava Brazil. Saznajemo kako žive ljudi u Brazilu, vrlo interesantne istorijske podatke, ali i savremene društvene procese i kretanja u petoj po veličini zemlji sveta… “, napisala je u kratkoj recenziji Nevena Konstantinović, novinarka Radio Beograda, dok Roman Balvanović, iz Jugoslovenskog udruženja latinoamerikanista, knjigu definiše kao kombinaciju putopisa i eseja i mešavinu zapažanja, utisaka, priča, razmišljanja, fakata i stavova. „Tekst je zanimljiv, svež, iskren, a jezik – spontan, govorni, nepretenciozan… U jedinstveni melanž suptilno su utkane opaske, komentari, citati, zapisi, pesme. Nađene su dodirne tačke između naše zemlje i Brazila čime se tka jedna lepa veza”, kaže Balvanović.

Naslov knjige je citat Antonija Karlosa Žobima, na koricama je ispisan kaligrafijom brazilskog pixaçao grafita, dok ilustracija predstavlja „remiks” čuvene slike „Abaporu” brazilske modernističke slikarke Tarsile do Amaral. Na jeziku Tupija, starosedelaca Brazila, abaporu znači „čovek koji jede ljude” i ta slika bila je ilustracija uz „Antropofagijski manifest” pesnika Osvalda de Andradea, koji je slavio brazilski „kulturni kanibalizam”, odnosno hibridnost brazilske kulture. Moglo bi da se kaže da je ideja „kulturnog kanibalima” nit koja se provlači kroz celu knjigu.

Autorsko rešenje naslovne strane i korica delo je Nevene Dragosavac, dok je dizajn i prelom knjige uradio Pablo Mayal. Uvodni tekst – „Umesto predgovora” – napisao je Draža Petrović. Onima koji u Brazil putuju može da posluži i kao kulturni vodič; onima kojima to putovanje još nije u planu, približiće Brazil mnoštvom neposrednih susreta, priča i dogodovština, ali i bogatom faktografijom svih vrsta.

 

Read 287 times

 

Podržite Internet Magazin K-013