22.04. - Koncert: Darko Rundek & Ekipa u Kulturnom centru

apr 01 2018 /

Darko Rundek je hrvatski muzičar, pesnik, reditelj i glumac. Rođen je 30. januara 1956. godine u Zagrebu. Diplomirao je režiju na Akademiji dramskih umetnosti u rodnom gradu.

Muzičku karijeru je započeo sedamdesetih godina kao pevač i gitarista. 1979. godine je sa ritam-gitaristom Ozrenom Štiglićem i basistom Srđanom Saherom osnovao jugoslovensku grupu „Haustor“. Priključivali su im se novi članovi, a grupa je postojala do 1990. godine. Neke od najpoznatijih pesama ovog benda su: „Djevojke u ljetnim haljinama volim“, „Šal od svile“, „Ena“, „Šejn“, „Neobičan dan“, itd. Darko je radio kao asistent režije u pozorištu, glumio je u predstavama i režirao je drame. 1991. godine se preselio u Pariz gde i dalje živi.

Tokom rata je bio zaposlen kao muzički urednik na Radio Brodu. Krajem 2000. godine je održao tri istorijska koncerta u SKC-u i Hali Sportova u Beogradu. Darko i njegov bend su bila prva značajnija grupa iz Hrvatske koja je posle rata došla u Srbiju. Ove koncerte su završavali pesmom „Ona se budi“ koju su posvetili Milanu Mladenoviću. Naredne tri godine je nastupao na EXIT-u.

Darko radi muziku za pozorište i film i nastupa sa bendom „Rundek kargo orkestar“. Osim njega, članovi su: Isabel – violina, Bruno Arnal – bas, Dušan Vranić – klavir, harmonika, glas, Đani Pervan – bubnjevi, Vedran Peternel – kompjuter, Emmanuel Ferraz – trombon, Igor Pavlica – truba i Biljana Tutorov – vj.

Njihove najslušanije pesme na you tube-u su: „Ruke“ koje ima oko četiri miliona pregleda i „Makedo“ sa tri miliona pregleda. 2006. godine, pred izlazak novog albuma, je rekao:

„Nisam ekonomist i ne razmišljam u relacijama tržišta, da ne bi netko pomislio da su višejezične zbog internacionalnog plasiranja albuma. Mi glazbom i pjesmom pokušavamo izraziti doživljaj vlastite situacije, poigravamo se s njom i istražujemo mjesta na kojima se prepoznaje nešto univerzalno. Tu su se razni jezici pojavili sami od sebe, valjda zato što su svakodnevno prisutni u mom životu. Mene su formirali Hrvatska i Jugoslavija, i to se sigurno osjeća u pjesmama, ali se obraćam publici koja živi u svijetu lako propusnih granica, vodeći bend čiji članovi nose putovnice šest nacija, a neki i po dvije. Svijet se brzo mijenja…“ 

Datum: 22. april
Vreme: 20:00h
Mesto: Dvorana, Kulturni centar
Cena ulaznice: 1000 dinara

Read 334 times

Booking.com

 

Podržite Internet Magazin K-013

-------------------