29.09. - 16. ETHNO.COM World music festival

sep 04 2018 /

Drugi dan 16. ETHNO.COM World music festivala održaće se 29. septembra u Dvorani Kulturnog centra. Na programu je Jevrejskoa muzička predstava „JOSEF I NJEGOVA BRAĆA“ (Las coplas de Yosef Ha-Tsadik) od 20 časova.

„Josef i njegova braća“ (Las coplas de Yosef Ha-Tsadik) je najstarija zapisana jevrejska muzička predstava. U mjuziklu učestvuju hor „Braća Baruh“, sefardska muzička grupa „Šira utfila“  kao i glumci Vanja Ejdus i Mladen Andrejević

Biblijsku poemu Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik napisao je Abraham Toledo na Ladinu u 17. veku u Istanbulu. Najverovatnije se radi o prvom jevrejskom mjuziklu ikada napisanom čija je originalna muzika nažalost izgubljena. Reč je o biblijskoj priči o Josifu ali smeštenoj u kulturni milje sefardskih jevreja u vreme Otomanske imperije. Nakon Istanbula, Beograd je bio prvi grad u svetu gde je štampano ovo značajno delo 1861. godine. 

Ideja za ponovnu inscenaciju ovog dela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme “Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik” koju je na Ladinu napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu.Ovo je najstariji poznati jevrejski mjuzikl i verovatno prvi ikada napisan.

Toledovo osavremenjivanje biblijske drame, iako puno namernih anahronizama, je duboko ukorenjeno u u biblijskoj priči o Josefu. Istovremeno u kombinaciji sa sofisticiranom muzičkom tradicijom osmanske muzike, ovo delo jedno je od najprefinjenijih nastavaka visoke sefardske kulture u Osmanskom svetu.

Nažalost, originalne melodije - sa par izuzetaka predano zabeleženih melodija - su izgubljene kao muzički totalitet. Jedino što se sačuvalo su makamske (makam = modus tj. skala), napomene koje naznačavaju vrstu muzičke forme i ritma u kojima su pojedini delovi ove poeme izvorno bili izvođeni. Ovaj projekat predstavlja pokušaj da se oživi ovaj stari mjuzikl, prateći ova muzička uputstva i popunjavajući delove koji nedostaju sa drugim sefardskim muzičkim izvorima, čija kulturna sinteza sa drugim tradicijama Balkana i Mediterana predstavlja jednu od najbogatijih jevrejskih muzičkih tradicija.

Shira U'tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu.

Hor “Braća Baruh” iz Beograda, osnovan je 1879. godine kao “Srpsko jevrejsko pevačko društvo”. Promenio je naziv 1952.godine u sadašnji u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom II svetskog rata. Neki istraživači tvrde da je reč o najstarijem jevrejskom horu na svetu.

Dramatizacija i režija: Stefan Sablić

Prevod sa Ladina: Drita Tutunović

Kompozitori:

Stefan Sablić

Nenad V. Khan (“Esclaviko” i “Ande hay rozas I flores),

Aleksandar Simić (finale)

Narator: Vanja Ejdus

Jakov: Mladen Andrejević

Muziku izvode: 

Hor “Braća Baruh”

Shira u’tfila (Pesma i molitva)

 

 
Read 355 times Last modified on sreda, 26 septembar 2018 14:01

 

Podržite Internet Magazin K-013