DNEVNA DOZA KUHINJE: Lepinje sa sirom (recept)

okt 02 2019 /

Lepinje

Sastojci

- 800g brašna (ostaviti malo sa strane
- 1 kockica kvasca
- 1 kašika pavlake
- 2 kašike ulja (u testo,najbolje maslinovo)  + ulje za prženje(obično)
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- oko 100 ml tople vode
- 200 ml toplog mleka
- sir ili neki drugi namaz odgore

Način pripreme:

U toplo mleko staviti 1 kašičicu šećera, kašičicu brašna i iskomadatiti kockicu kvasca nakon toga staviti na toplo mesto i posle pola sata, kada kvasac “proradi”, mešavinu dodati u brašno. Nako što ste u brašno dodali kvasac potrebo je dodati pavlaku, ulje i so. Vodu dadavati postepeno kako bi se umesilo mekano testo , kao na slici. Moguće je da nećete potrošiti celu meru vode, zavisi od brašna. 

Testo prekriti krpom i ostaviti da naraste oko 1h. Nakon toga testo premesiti i ostaviti da naraste još jednom. Kada se to dogodi ono je spremno za oblikovanje lepinja. Brašno ostavljeno sa strane sipati po kuhinjskom pultu i na njega staviti testo. Testo lagano premesiti tako što krajeve treba lagano podizati i gurati ka unutra. Oblikovati lopticu. Testo sam podelila na 16 delova i lepinje su bile manje. Ukoliko želite da budu veće podelite na manje delova.

Lepinje razvaljajte malo oklagijom pa posle prstima malo oblikujte. Tako oblikovane lepinje potrebno je ostaviti pola sata da odstoje kako bi još malo narasle i bile vazdušastije kad se ispeku. Lepinje peći u dobro zagrejanom ulju dok ne požute sa obe strane. Obzirom da na lepinjama ostaje malo brašna, otprilike na pola pečenja se nakupi brašno u ulju , pa da Vam lepinje ne bi crnile , potrebno je ulje procediti i baciti talog. Ulje vratiti natrag u tiganj i dodati još ako je potrebno te nastaviti sa pečenjem. Ukoliko se ovo ne desti , i ulje Vam je čisto u toku pečenja , ovo naravno nije potrebno raditi. 

Ispečene lepinje stavljati na ubruse da se ocedi višak ulja. Nakon toga dodati sir, dok su još tople, kako bi se otopio, ili nešto drugo što volite.

Prijatno!