DNEVNA DOZA KUHINJE: Jogurt kiflice (recept)

maj 26 2019 /

Premekane i sutradan, ako vam ih preostane što je teško. Izdašne su jer se od ove mere dobije 64 komada, manje – više, zavisno kako budete sekli testo.

Sastojci:

- 40 gr kvasca
- 200 ml mleka
- 400 ml jogurta
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice  soli
- 200 ml ulja
- 1 kg mekog brašna
- 10 gr praška za pecivo
- 2 žumanca
- 1 jaje

Još: 250 gr margarina i ako želite punjenje po želji

Priprema:

Zagrejati mleko da bude toplo, ali ne prevrelo, pa dodati šećer i kvasac, posuti malo brašna odgore i ostaviti da nakisne. 900 gr brašna staviti u posudu u kojoj ćete mesiti pa dodati prašak za pecivo i so pa promešati rukom. Naliti nakisao kvasac, promešati, dodati jogurt i ulje i opet promešati. Dodati žumanca i ostatak brašna i umesiti lepo, glatko testo, da se ne lepi za ruke. Ukoliko se lepi dodati još malo brašna i premesiti.

Podeliti na 4 jednaka dela, premazati tanko uljem i ostaviti da nakisnu, dok se ne udvostruče. Zatim uzeti jednu po jednu jufkicu pa razvući u krug i iseći na trouglove ( secite kako želite, na manje ili veće, ja sam na 16 ). Staviti punjenje ( ako punite ), uviti i slagati u pleh. Umutite celo jaje i premažite kiflice. Na svaku kiflicu staviti komadić margarina. 250 gr podeliti na sve kiflice. Kada ste poslagali sve kiflice onda uključite rernu na 200 stepeni i dok rerna se zagreje i kifle će da nakisnu.

Pecite 15 – 20 minuta zavisno od rerne.

Ja ih pospem na kraju, posle stavljanja margarina sa krupnom morskom solju.

Prijatno!