DNEVNA DOZA KUHINJE: Makarone sa mesom (recept)

jul 22 2019 /

Makarone sa mesom

Makaroni su vrsta testenine izduženog oblika. Glavna razlika između makarona i špageta je da su makarone šuplje i obično kraće.

Pripremaju se u kipućoj i posoljenoj vodi, a vreme kuvanja zavisi od vrste i proizvođača ali prosek je od pet do deset minuta.

Potrebno vam je:

- 1 kesa makarona
- 300g mlevenog mesa
- 1/4l paradajiz sosa
- 1 glavica crnog luka
- 1 dl belog vina
- Šaka susama
- Vegeta biber, so, peršunov list, origano, šećer, brašno

Priprema:

Sipajte 2l vode u šerpu, sipajte soli u tri prsta u vodu i malo zejtina (da se ne bi lepile makarone). Prokuvati na najjačoj vatri, a kada voda provri, dodajte makarone, smanjite šporet i konstantno mešajte 5-10 minuta. Znaćete da su makarone skuvane kada zagrizete jednu, a ona nije tvrda i ne lepi vam se za zube. Dok se makarone pripremaju na drugoj ringli počinjete pripremu preliva. Da biste pripremili preliv prvo sitno iseckajte glavicu crnog luka i izdinstajte na malo zejtina sve dok luk ne porumeni.

Dodate 300g mlevenog mesa i polako promešate.

Kada meso dobije sivkastu boju onda polako dodajete susam da se i on isprži zajedno sa mesom. Kada meso počne polako da rumeni onda sipate 1 dl belog vina kako bi se u vinu lepo izdinstalo i omekšalo a i poprimilo još sočniji ukus jer je daleko poznato da je najlepše dinstano meso upravo dinstano u belom vinu. Nakon 1-2 minuta dodate sve začine: vegetu, biber, peršunov list, origano.. To sve pržiti sve dok belo vino ne ispari ali obratite pažnju da ne ispari baš sve.

U to meso dodajte 1 kašiku brašna i sve izmešajte kako bi smesa bila gušća. Kada ste sjedinili masu onda dodate polako 1/4l paradajiz sosa i polako mešajte na tihoj vatri. Kada smesa postane gusta dodajte još malo vode pa opet promešajte. (Nemojte da vas zavara da je smesa retka jer se mešanjem ona zgusne). Dodajte pola kafene kašičice šećera jer je paradajz sam po sebi kiselkast i šećer će “ubiti“ tu kiselinu.

Sve to mešajte još 3 minuta kako bi se sve to sjedinilo u jednu celinu. Dok to mešate makarone bi trebalo da su se skuvale i sada je vreme da uzmete cediljku i da ih procedite. Budite sigurni da je sva voda iscurela da se ne bi pomešala sa prelivom jer onda ta voda lako može da pokvari ukus. Vratite proceđene makarone u šerpu i skinite sa šporeta prethodno pripremljeni preliv. Sipajte taj preliv u šerpu sa makaronama i mešajte dobrih 5 minuta kako bi se sve to lepo izmešalo i da vam ne ostane neki deo makarona koji nije preliven.

Postavite sto za 4 osobe, sipajte svakom po porciju i prepustite se uživanju u obroku. Obratite pažnju na ukus koji daju susam, origano i belo vino.

Prijatno!