Beogradski sajam knjiga od 20. do 27. oktobra

okt 03 2019 /

Beogradski sajam knjiga od 20. do 27. oktobra

Pod sloganom „Pismo = glava“ na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji se od 20. do 27. oktobra održava u halama Beogradskog sajma, predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih njih šesdeset dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost sajma je Egipat.

Tokom osam dana posetioci će moći da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje privatne biblioteke najnovijim naslovima, antikvarnim knjigama i stripovima.

Publika će biti u prilici da razgovara o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a neki od najvažnijih reditelja govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike.

Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Razgovaraće se o književnom prevođenju, Slobodanu Jovanoviću, Isaku Samokovliji.

Ljubitelji književnosti u Srbiji tokom Sajma će imati priliku da se susretnu sa inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Pored Arapske republike Egipat, zemlje počasnog gosta, na sajmu učestvuju i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Školski dan na Sajmu knjiga je četvrtak 24. oktobar.

(Foto: Tanjug)