Promocija knjige i izložba posvećena Vladimiru Aleksiću u Narodnom muzeju Pančevo

okt 14 2019 /

Promocija knjige i izložba posvećena Vladimiru Aleksiću u Narodnom muzeju Pančevo

Promocija knjige „Kako je poletela Srpska Sparta – Priča o dr Vladimiru Aleksiću “, autora mr Milorada Ilića, nakon koje sledi otvaranje izložbe posvećene dr. Vladimiru Aleksiću i istoriji vazduhoplovstva u Pančevu, biće održana u četvrtak 17. Oktobra, u 19:30 časova, u Narodnom muzeju Pančevo.

Knjiga i izložba predstavljaju omaž dr. Vladimiru Aleksiću, renesansnom intelektualcu, slavnom Pančevcu koji je samo nekoliko godina nako prvog leta braće Rajt, uzleteo u letelici koju je sam konstruisao i izgradio. Dr. Aleksić, pionir je i prvi letač u istoriji srpskog vazduhoplovstva, i začetnik bogate istorije avijacije u Pančevu.

Osim toga, dr. Aleksić posedovao je i jedan od najsavremenijih sanatorijuma, koji se još početkom 20. Veka mogao meriti sa najbolje opremljenim sanatorijumima u Evropi. Opremljen stujom, električnim osvetljenjem, toplom vodom i kanalizacijom, rentgen aparatom, gotovo 50 godina pre ostatka Pančeva.

Bio je čovek širokih interesovanja, pesnik, pisac, muzičar... govorio pet stranih jezika, a kao odbornik Municipalnog veća borio se za prava svojih sugrađana. Prvi je posedovao automobil u Pančevu... Jedan je od osnivača i predsednika Srpskog kola Uzdanice, čiji je glavni cilj bio edukacija i podizanje srpske nacionalne svesti i kulture kod omladine. Sve u svemu jedan je od najznačajnijih Pančevaca ikad, u rangu sa ikonama Pančeva, protom Vasom Živkovićem i dr Svetislavom Kasapinovićem.

Knjiga i izložba su prava poslastica za sve one koji vole Pančevo, njegovu bogatu istoriju i avijaciju.

Narodni muzej Pančevo, četvrtak 17. Oktobar u 19:30 časova, ulaz je besplatan.

U subotu 19. oktobra, u Narodnom muzeju Pančevo, održaće se i 6. po redu Aleksić kup, takmičenje maketara u organizaciji maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“ iz Pančeva.