Predavanje "100 godina od Starčevačke republike" u galeriji Boem u Starčevu

okt 31 2019 /

Predavanje "100 godina od Starčevačke republike" u galeriji Boem u Starčevu

U četvrtak 31. oktobra u Galeriji "Boem" Doma kulture u Starčevu održaće se predavanje Dalibora Mergela, dipl. etnologa-antropologa, o "Starčevačkoj republici", a povodom njene stote godišnjice. Predavanje počinje u 19 sati.

Žitelji Starčeva gnevni zbog poziva za regrutaciju, u proleće 1919. godine su u organizovanoj pobuni demolirali opštinsku zgradu i nakratko prisvojili vlast u selu. U vremenu socijalizma konstruisan je politički mit lokalnog karaktera o uspostavljanju tzv. Starčevačke republike čiji su vinovnici, navodno pod uticajem boljševizma, želeli da svrgnu monarhističku upravu. On je i danas u jednostavnoj formi široko rasprostranjen u Starčevu i okolini. Uprkos sačuvanoj obimnoj arhivskoj građi o sudskom procesu vođenom protiv pobunjenika, novinskim člancima i privatnim beleškama, posle čitavog stoleća od ovih zbivanja nije sasvim razjašnjeno šta se tada zaista dogodilo.

Predavač je dugogodišnji novinar Starčevačkih novina koji je u više navrata pisao o ovoj temi pritom koristeći svu javno dostupnu građu o pomenutim dešavanjima, književne izvore, lične zapise savremenika i sl. On će pokušati da prikaže sve što je pronašao i tako rasvetli brojne aspekte ovog interesantnog istorijskog događaja.