10.02. - Predstava "Korespodencija" Borislava Pekića u Kulturnom centru Pančevo

feb 01 2019 /

predstava korespodencija, kulturni centar pancevo

Kaže Pekić: „Nikad nisam mario za scenu za koju se govorilo da živi zato što je s nje dopirao zadah zagorele masti, ili se na njoj s užasavajućom monotonijom ređali izrežirani klišei koji su čoveku jasni i nepodnošljivi i u životu, a tehnika u gledalište uduvava ledenu promaju ventilatora da nam dočara zimu.

Ne tvrdim da me izvesne epizode izvesnih naturalističkih, verističkih, dokumentarističkih, realističnih režija nisu uzbudile, naravno da jesu, ali se to isto može reći i za svaki odgovarajući prizor iz života. Za tako nešto nisam se morao izlagati troškovima. Jer, najzad, najbolji način da čovek gleda rđave drame jeste – život. Kad hoću da vidim dobru, onda idem u pozorište i gledam – Umetnost.”

Ne sme se, dakle, imati manji zahtev od ovog, pri prilaženju, ma koliko opreznom, a ipak posve zanesenom, Pekićevom delu. Ono se, uostalom, sâmo otvara, ukoliko je čovek dovoljno spreman na izazov igre. Jer o igri je reč. Pekićeva igra s teatrom, baš kao i sva njegova literatura koja je uvek – igra, jeste igra duha, igra stvaranja svetova koji, možda ili uistinu, ne postoje ili nisu postojali, ali su svejedno stvarni. Uostalom, odavno je poznato da je stvarnost pozornice stvarnija od stvarnosti. I uvek je manje dosadna.

Možda zato u teatru najviše volim teatar?

Igraju: Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković
Režija: Gorčin Stojanović

Datum: 10.02.
Vreme: 19:30
Mesto: Dvorana, Kulturni centar Pančevo