19.03. - Izložba "Gradovi Vojvodine okom starih fotografa" u Narodnom muzeju Pančevo

mar 16 2019 /

narodni muzej pancevo

Izložba "Gradovi Vojvodine okom starih fotografa" autorke Milice Popović biće otvorena 19. marta od 19 sati u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo. 

Prva vest o pronalsku fotografije, na području današnje Vojvodine, na srpskom jeziku objavljena je u časopisu Magazin za hudožestvo, književnost i modu aprila 1839.godine. Već četrdesetih godina u Vojvodinu i Srbiju stižu prvi putujući fotografi-dagerotipisti među kojima su najpoznatiji Adolf Dajč i Nikola Štokman.

Značajno mesto zauzima Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf koji je 1850. i 1854. godine fotografisao Petrovaradinsku tvrđavu. Tokom pedesetih godina otvaraju se prvi profesionalni ateljei poput ateljea Ištvana Oldala u Zrenjaninu 1853. godine i Georgija Kneževića u Novom Sadu 1854. godine kao i ateljei pojedinih fotografa u većim gradovima.

U drugoj polovini 19. veka fotografi počinju da izlaze iz svojih ateljea i snimaju eksterijerne situacije. U početku se suočavaju sa velikim problemima, pa su i fotografije ređe, dok se kasnije, zahvaljujući tehnološkom razvoju, pojavljuje sve veći broj snimaka predela, panorama, trgova, ulica i pojedinih objekata. Od sedamdesetih godina 19. veka prisutno je kontinuirano snimanje eksterijera.

Dokumentarna fotografija uticala je na primenu snimaka u štampi. Krajem 19. veka pojava razglednica sa štamparski umnoženom fotografijom popularizuje dokumentarnu fotografiju, a istovremeno ima i povratan uticaj: daje podsticaj i mogućnost fotografima da snimaju tematske serije fotografija pojedinih gradova, te da se i sami bave izdavanjem razglednica.