21.03. - Izložba „Dučić u diplomatiji“ u Gradskoj biblioteci Pančevo

mar 19 2019 /

Gradska biblioteka Pancevo

U četvrtak, 21. marta 2019. u 19:00 održaće se otvaranje izložbe „Dučić u diplomatiji“ u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo.

Gosti: predsednik Udruženja Žarko Ratković i autor izložbe Miladin Milošević

Muzički program: Sofija Sviderski, klasična gitara

Udruženje Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu, u saradnji sa Arhivom Jugoslavije, predstavlja dokumentarističku izložbu „Jovan Dučić u diplomatiji“. Jovan Dučić, veliko ime srpskog pesništva, kao vrstan književnik i intelektualac, ostvario je i zavidnu diplomatsku karijeru.

Bio je predstavnik svoje zemlje u trinaest misija u devet država, čime se ne može pohvaliti ni jedan naš diplomata. Službovao je: u Sofiji, Ženevi, Rimu, Atini, Madridu, Kairu, Budimpešti, Bukureštu i Lisabonu.

Svoj diplomatski put krčio je od zvanja pisara, sekretara, savetnika, generalnog konzula, otpravnika poslova, izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra, sve do ambasadora, prvog s tim zvanjem u Kraljevini Jugoslaviji.

Sa više od 30 godina provedenih u diplomatiji postao je deo te istorije i međunarodnog političkog i diplomatskog života.

Izložba obuhvata izabrana dokumenta i fotografije, iz Arhiva Jugoslavije, iz perioda Dučićevog diplomatskog rada i životnog puta.

Do sada je izložba „Jovan Dučić u diplomatiji“ s uspehom prezentovana u 22 grada širom Srbije i Republike Srpske.

Konoba32Konoba32Konoba32