22.03. - Multimedijalna promocija Monografije o Mileni Dravić u Gradskoj biblioteci Pančevo

mar 19 2019 /

Milena Dravic Monografija

U petak, 22. marta, 2019. godine u 19:00 održaće se multimedijalna promocija Monografije o Mileni Dravić „Milena Dravić ili ključ snova“ u izdanju Filmskog centra Srbije.

Luksuznu monografiju u srpsko-engleskom izdanju na 364 strane, čini sedam poglavlja u kojima se analitično i sa puno arhivske građe rasvetljava bogata filmska, kao i uspešna televizijska i pozorišna karijera Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Gošća: Anita Panić, autorka

„Anita Panić se opredelila da stvaralaštvo Milene Dravić fragmentira u nekoliko tematskih celina (film, TV, pozorište), u okviru kojih je dodatno razdvojila svedočanstava aktera njene karijere od kritičke recepcije u medijima i stručnoj literaturi. Logično i očekivano, glavni deo knjige uglavnom hronološki prati uspon dive od prve uloge u filmu „Vrata ostaju otvorena“ i fokusira se na prvu etapu njene karijere, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je ostvarila najveći broj antologijskih uloga.

Kroz sve tekstove i svedočanstva se provlači jedinstveni utisak o besprekornoj profesionalnoj i moralnoj personi Milene Dravić. Mada bi se moglo pomisliti da je višak pijeteta doprineo idealizovanju njenog lika i dela, nema sumnje da je sve bilo baš onako kako je napisano. Uostalom, da li se iko seća bilo kakvog skandala vezanog za njeno ime, bilo kakvog moralnog ili profesionalnog posrnuća?

Ma koliko to neverovatno delovalo iz današnje perspektive „dekadentnog 21. veka“ ili načina na koji Holivud emotivno proždire svoje aktere, Milena je bila ne samo sjajna glumica, već i vrhunski profesionalac bez mrlje u karijeri, pa i moralna gromada prvog reda. U tom smislu je najdirljivija ispovest Mire Furlan o ulozi Milene Dravić u njenom životu početkom devedesetih godina, u vreme najvećeg nacionalističkog ludila, ali i sva druga tiha svedočanstva o njenom dostojanstvenom, ali nadasve hrabrom držanju i dignitetu tokom ovog mračnog istorijskog perioda naše zemlje.“

Iz prikaza Nikole Markovića

O Autorki:

Anita Panić, Dugogodišnji televizijski autor, dokumentarista, pisac.

Karijeru je započela na Radio Beogradu kao autor emisija iz kulture, pisala je kratke priče i scenarija za radijski program. Od 1989. na Televiziji Beograd kao televizijski urednik i scenarista realizovala je preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova, za koje je nagrađivana na međunarodnim festivalima. Između ostalih, realizovala je tv serijal „Naličje velegrada“, 25 polučasovnih epizoda, kao scenarista i reditelj, serijal „Skadralija, duh boemije koji iščezava“ osam epizoda u Igrano-dokumentarnoj formi, u okviru Dokumentarne redakcije Televizije Beograd. Pisala je feljtone za dnevne novine , desetine tekstova za časopise, filmska scenarija, a 2002. bila direktor i izvršni producent kratkog-igranog filma „Spleen“ srpsko-engleske koprodukcije. Autor je nekoliko dramskih tekstova. Komad pod nazivom „Poslednja pesma“ o velikom srpskom pesniku Jovanu Dučiću, premijerno je izveden u ovoj godini.

Konoba32Konoba32Konoba32