Otvorena izložba slika pančevca Aleksandra Alimpića u Gradskoj biblioteci

jun 11 2019 /

Aleksandar Alimpić

U utorak, 11. juna, svečano je otvorena izložba "Nadušice" pančevačkog slikara Aleksandra Alimpića u Gradskoj biblioteci Pančevo.

U prepunoj galeriji gostima su se obratili Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke, Zoran Deranić i autor Aleksandar Alimpić.

Aleksandar Alimpić

- Prelazi nam u naviku i postaje lepa tradicija da nas jednom godišnje okuplja ovde naš zajednički prijatelj Aleksandar Sale Alimpić, izuzetan slikar kojeg svako od nas poznaje na različite načine i siguran sam, svako od nas će na ovim njegovim platnima pronaći deo neke zajedničke priče. Aleksandar je čovek izuzetnog duha, izuzetnog duhovnog vida, eruptivnog temperamenta izuzetnog senzibiliteta koji svoje neprekidne vizije, svoju ljubav prema životu, svoje strasti nudi na svojim platnima i omogućava da postanemo saučesnici njegovog doživljaja, rekao je prisutnima Bosnić.

Aleksandar Alimpić

 

Aleksandar Alimpić rođen je 1966. godine u Pančevu, prvi kontakt sa slikarstvom i prvo obrazovanje stiče još 1992. u ateljeu čuvenog pančevačkog slikara Čedomira Kesića, a zavidan talenat i posvećenost dovode ga i do Akademije za živopis i konzervaciju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Od tada, pa do danas bavi se slikarstvom. Radio je na oslikavanju nekoliko pravoslavnih hramova, u Orahovcu, Sakulama, Sefkerinu, a samostalno je oslikao crkvu Sv. Arhangela u Hajdučici.

Imao je 4 samostalne izložbe, a učestvovao je i na više desetina grupnih, redovni je učesnik likovnih kolonija širom zemlje. Njegove ikone poseduju neobičnu lepotu i originalnost unutar kanonski utvrđenih normi, a slikarstvo je jedinstveno, kako po odabiru tema tako i po izvedbi.

Teško je utvrditi koji slikari su na njegovo stvaralaštvo imali uticaja, (možda najviše ekspresionisti Munk, Šagal ili rani Pikaso) i u koju biste ga epohu svrstali, u svakom slučaju kroz godine stvaranja uspeo je da oformi svoj specifičan i prepoznatljiv stil, a njegovo delo vas svakako neće ostaviti ravnodušnim.

Aleksandar Alimpić

Ovo je Alimpićeva 5. samostalna izložba na kojoj predstavlja radove nastale u periodu od 2018. do danas, a u potpunosti su reminiscencija, platna koja odišu monumentalnošću i po veličini i po motivima, rađena su uglavnom akrilom.

Izložbu možete pogledati do 11. jula.