Izložba "Japanizam u Banatu" u Narodnom muzeju Pančevo

avg 16 2019 /

Japanizam u Banatu

Izložba "Japanizam u Banatu" u organizaciji Narodnog muzeja Pančevo i Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena u utorak, 20. avgusta, od 20 sati u Galeriji Narodnog muzeja Pančevo. 

Izložba „Japanizam u Banatu“, koja je predstavljena zrenjaninskoj publici tokom maja i juna 2018. godine povodom obeležavanja 50 godina od potpisivanja prvog, i za Srbiju još uvek važećeg sporazuma o kulturnoj saradnji između tadašnje FNR Jugoslavije i Japana. Ova izložba, sa jedne strane, imala je za cilj da prezentuje pokretna kulturna dobra koja potiču sa prostora Japana, ili su pak nastala pod njegovim uticajem, a čuvaju se u banatskim javnim zbirkama i privatnim kolekcijama. Sa druge strane, ona istražuje kulturne i umetničke veze između Banata i Japana pre zvaničnog potpisivanja ugovora o kulturnoj saradnji 1968, i njegovog stupanja na snagu naredne godine.

Na izložbi i u pratećem katalogu tada su predstavljena i stručno obrađena 43 predmeta ili celine, izrađena u Japanu ili nastala pod uticajem japanske kulture, od toga su 22 u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin. Po jedan predmet pozajmljen je iz Narodnog muzeja Pančevo, Narodnog muzeja Kikinda, Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin i Savremene galerije UK Ečka. Preostali predmeti potiču iz zrenjaninskih privatnih kolekcija, među kojima se posebno ističu oni u vlasništvu Boška Zakina. Oni predmeti i objekti za koje nije bilo mogućnosti da budu izloženi, predstavljeni su u katalogu u vidu ilustracija.

Nakon izložbe „Japanizam u Banatu“ u Zrenjaninu, dogovoreno je gostovanje u Narodnom muzeju Pančevo za 2019. godinu. Prema unapred dogovorenom planu odlučeno je da se prvobitna postavka dodatno obogati srodnim umetničkim delima iz fonda pančevačkog Muzeja čime su koncept i naziv izložbe u velikoj meri osnaženi. Usled ovakvih okolnosti nova postavka koja je predstavljena pančevačkoj publici nosi podnaslov „verzija 1.1“.