Kako pripremiti psa za dolazak bebe

dec 08 2019 /

Kako pripremiti psa za dolazak bebe

Pred dolazak bebe roditelji pripreme sve u svom domu, automobilu, ali retko i svog psa.

Ovaj najodaniji čovekov prijatelj može pokazivati znakove ljubomore iako do tada to nikada nije bio slučaj jer mu je beba nepoznata osoba. Evo kako pripremiti psa za dolazak bebe.

Psi su veoma inteligentne životinje i mogu da osete i reaguju zavisno od situacije. Nova beba za njih može predstavljati pretnju ili plačom da zbuni psa koji nije navikao na glasne zvukove.

Ukoliko vaš pas reži nakon što je osetio bebin miris, pokušava fizički da stane između vas i bebe ili pokazuje zube kada ugleda bebu, to znači da je blago iznerviran i da je definitivno ljubomoran na bebu.

To nije dobro ni za vas ni za psa i morate da promenite dinamiku.

Iako mislite da je vaš pas sladak i poslušan, to se vrlo lako može promeniti. Zbog toga je bitno da i svog ljubimca pripremite za dolazak bebe. Psi imaju mentalitet čopora, novo dete trebate da učinite delom čopora, a ne uljezom.

Nežno pripremite psa za predstavljanje novog člana tako što će prvo upoznati s bebinim mirisom na način da onjuši njene stvari - odeću i ćebence, odvedite ga u vrtić gde ima beba, dajte mu da onjuši sedište i puštajte snimak dečijeg plača ukoliko je u vašoj kući inače tiho.

Naučite psa komandama kao što su sedi i čekaj, siđi s nameštaja i prati naredbu.

Možda zvuči grubo, ali probajte da ignorišete svog psa pre dolaska bebe kako bi naučio sam da se zabavi. Kada beba dođe nećete imati vremena da se toliko igrate s psom jer ćete morati da se brinete o njenim potrebama. Na ovaj način pas se neće osećati uvređeno zbog nagle promene.

Nakon što se porodite, odmah pošaljite kući neki komad odeće koji je beba nosila kako bi pas onjušio. Kada dođete kući, dopustite psu da onjuši bebu dok je držite, napravite prostor za psa gde se može sam igrati i koristite prepreke, poklonite mu pažnju kada god možete kako se ne bi osećao zapostavljeno.

Nagradite psa za dobro ponašanje i pomozite mu da shvati kakvo je ponašanje poželjno kada je pored bebe.

Ukoliko je pas agresivan prema bebi nemojte odmah da ga kažnjavate jer to može biti znak da samo traži pažnju. Dajte mu vremena da se navikne na bebu i poveže s njom, vremenom će ta veza biti jača nego što možete zamisliti.

Ako je pas pretnja za bebu, u tom slučaju ne treba ni razmišljati nego psa da date na usvajanje.