DNEVNA DOZA KUHINJE: Pečena paprika sa belim lukom za zimnicu (RECEPT)

avg 27 2017 /

Danas smo Vam pripremili recept za zimnicu. U pitanju su pečene paprike sa belim lukom.

Mera je za 15 kg paprike, a vi prema količini koju imate podelite na pola ili trećinu ili možda uduplajte.

Sastojci:
15 kg paprike roge
3l alkoholnog sirćeta od 9%
45 kašika šećera
30 kašika soli
15 gr konzervansa
10 gr vinobrana
3 glavice belog luka
2 kesice sušenog peršuna ( 14 gr ) ili dve – tri veze svežeg

Priprema:

Paprike ( birajte kakve kupujete, one mesnate i teške) oprati, prerezati na pola i izvaditi seme. Paprike se mogu peći na plotni, roštilju ili u rerni. Veoma bitno je da se paprike ne peku kao za saaltu nego se na ola pečenja sklanjaju. Treba samo da omekane.

Gornji pleh se brže ispeče ( omekani ) nego donji pa dok se izvadi ih iz pleha, properem pleh i poslažem novu turu taman bude gotov i donji pleh. Otprilike 20 minuta po turi, ali se nemojte držati baš minutaže nego kada otvorite, ako se paprika malo smežurala, kao da je krenula da se peče ili na nekim delovima dobila braon boju, kao kada se peče gotova je. Pazite da ne prepčete jer će onda u teglama biti premekana, do raspadanja.

Stavljati ih u cedku pa dok se druga tura ispeče malo ocediti i prebaciti u veću posudu ( vanglu ). Ostaviti da se hlade. Povremeno iz vangle prebacivati u drugu a višak tečnosti ocediti. Pomešati sirće, so, šećer, konzervans, vinobran i peršun pa mešati da se sve otopi.

Konzervans neće odmah, nego tek za nekoliko dana, pa za to vreme ne konzumirati papriku. Beli luk dodati kada se su se rastopili šećer i so pa na dno svake tegle sipati po malo rastvora i onda slagati paprike uspravno malo nagnuvši teglu, da lakše “legnu”.Od punjenja se dobija oko 17 klasičnih tegli koje treba zaliti rastvorom, pritisnuti da izadje vazduh i tečnost prodre svuda.

Tegle prekriti celofanom pa onda zatvoriti poklopcem i ostaviti da “odmaraju” do zime.

Prijatno.

Read 1421 times Last modified on subota, 21 oktobar 2017 12:16

Booking.com

 

Podržite Internet Magazin K-013

-------------------