ŠTA JE ŠTA? Cappuccino, Macchiato, Espresso...

avg 05 2018 /

Čak i najveći ljubitelji kafe često znaju da se, sedeći u kafiću, nađu pred dilemom šta je šta?

Espresso, macchiato, lungo, latte, koliko koji napitak ima kafe, a koliko mleka, ima li penu ili ne… Sledeći put kada se budete dvoumili, bacite pogled na ovaj kratak vodič kroz najčešće napitke od kafe…

Espresso se tradicionalno služi u porcelanskoj šoljici napunjenoj do pola. Bude ga oko 30 ml, a dobar espresso ćete prepoznati i po penastoj strukturi odozgo (baristi to zovu „krema“ i prava je umetnost napraviti je). Ako vam je potreban dodatni kofeinski podstrek, tražite „double shot“ espreso. To su zapravo dva espressa u jednoj šoljici. A ako želite da duže uživate u kafi i pritom ne želite da se odreknete ukusa espressa, onda poručite produženi espresso, koji ima malo više vode. Neki ga zovu i caffe lungo.

Ristreto je kratki espreso. Služi se u 1/4 šoljice. Ljubitelji kafe ga vole zbog jako izražene arome i bogatog ukusa. Zgodan je za jutarnju kaficu „na brzaka“.

Ako volite malo mleka u svom espressu, onda je za vas pravi izbor macchiato. To je zapravo, espresso u koji se doda par kapi mleka i malo pene od mleka. Cappuccino, sa druge strane je kombinacija u kojoj 1/3 čini kafa, 1/3 toplo mleko i 1/3 čini kombinacija mleka i mlečne pene.

Za sve one kojima nedostaje bakina „bela kafa“, latte machiatto je pravi izbor. Ovaj napitak se priprema tako što se u 2dl toplog mleka doda 30ml espresso kafe. I na kraju, mocha kafa, koja je praktično jedan veliki cappuccino sa dodatkom čokolade.

Pored ovih, postoje i mnoge druge kombinacije (npr. affogato, gde se espresso preliva preko kugle sladoleda od vanile), ali ovo su one najčešće. 

Prijatno!

(CaffeLove)
Read 468 times Last modified on nedelja, 05 avgust 2018 20:41
Konoba32Konoba32Konoba32

-------------------