Pogledajte sedam najlepših biblioteka u Evropi (FOTO)

avg 12 2018 /
Tagged under

Fotograf Massimo Listri obišao je Evropu u potrazi za najlepšim bibliotekama, i oktrio je "bibliografsku lepotu" od srednjovekovnih  manastira do ustanova iz 19. veka. Evo šta je zabeležio okom kamere:

1. Biblioteka "Joanina", Univerzitet Coimbra, Portugalija


Biblioteca Joanina, Coimbria (Massimo Listri/TASCHEN)

Ova barokna biblioteka, izgrađena u 18. veku tokom vladavine kralja Joao V. Sastoji se od tri velike sobe podeljene sa lukovima koje su ukrašavali neki od najvećih portugalskih umetnika i ima više od 250.000 knjiga. 

2.Bibliothèque Sainte-Geneviève, Pariz, Francuska


Bibliothèque Sainte-Geneviève (Massimo Listri/TASCHEN)

Ova javna i univerzitetska biblioteka izgrađena je sredinom 19. veka i jedna je od najvećih i najstarijih u Parizu. 

3. Stiftsbibliothek, Admont Abbey, Austria


Stiftsbibliothek Admont (Massimo Listri/TASCHEN)

Ova izuzetna biblioteka je najveća manastirska biblioteka na svetu i sadrži sedam kupola ukrašenih freskama koje pokazuju faze ljudskog znanja. Knjige u originalnoj kolekciji su bile ponovo obrađene belom bojom da bi se podudarale sa ostatkom ambijenta. 

4. Strahov Abbey biblioteka, Češka republika


Strahovská Knihovna (Massimo Listri/TASCHEN)

Rokoko teološka dvorana u Strahovu ne samo da izgleda zapanjujuće, već je osmišljen tako da su je zaštitiliod požara što je bio ogroman problem u srednjovekovnim i renesansnim bilbiotekama. Ima više od 200.000 knjiga, uključujući 1.500 retkih prvih izdanja.

5: Biblioteka Convento de Mafra, Portugalija


Biblioteca do Convento de Mafra (Massimo Listri/TASCHEN)

Biblioteka Convento de Mafra je jedna od najznačajnijih biblioteka u Evropi, koja je zauzela najveću i najprestižniju sobu u Palati Mafra. 

6: Klosterbibliothek, Metten, Nemačka


Klosterbibliothek Metten (Massimo Listri/TASCHEN)

Skrivena na obodima bavarskih šuma, nedaleko od Dunava, Metten biblioteka je jedna od najlepših na svetu. Sadrži preko 150.000 knjiga o teologiji, filozofiji i istoriji i može se posetiti samo u najavljenim turama.

7: Trinity College Library, Dablin, Irska


Trinity College Library (Massimo Listri/TASCHEN)

Biblioteka Triniti koledža u Dablinu osnovana je 1592. godine. Čuvena "Long Room" biblioteka je u više navrata produžena kako bi svaka izdata knjiga u Irskoj našla svoje mesto. 

Slike prikazane u ovom tekstu su preuzete iz publikacije "Naljepše biblioteke sveta" autora Massima Listrija, koje je objavio Taschen. Ukolko želite vaš primerak možete je poručiti ovde.

(A. Simić)

Read 464 times Last modified on nedelja, 12 avgust 2018 16:23
Konoba32Konoba32Konoba32

-------------------