U Izraelu otkriveno neolitsko naselje staro 9.000 godina

jul 30 2019 /

Jerusalim

Izraelski arheolozi su pre početka izgradnje auto-puta pet kilometara od Jerusalima otkrili 9.000 godina staro, veliko neolitsko naselje.

Radi se o najvećem naselju iz mlađeg kamenog doba do sada otkrivenom u Izraelu i na Bliskom istoku. Tu je, prema proceni arheologa, živelo između 2.000 i 3.000 stanovnika, što je veličina uporediva s današnjim većim gradom i tada se moglo smatrati metropolom, navode izraelski mediji pozivajući se na navode državne Uprave za starine, a prenosi B92.net.

„Prvi put smo u Izraelu otkrili tako veliko naselje iz razdoblja neolita“, rekli su arheolozi Hamudi Kalaili i Jakob Vardi.

„Ostatke naselja starog 9.000 godina otkrili smo samo nekoliko desetina centimetara ispod površine zemlje, blizu grada Moce. Smatramo da je to prekretnica u istraživanju praistorijskih naselja, zbog veličine i dobro očuvanih artefakata“, rekao je Vardi, i dodao:

„Ovo arheološko nalazište će iz temelja promeniti ono što smo do sada znali o periodu neolita“.

Do sada se, naime, verovalo da područje Judeje nije bilo naseljeno i da su takva nalazišta postojala samo sa druge strane reke Jordan.

Praistorijska Moca bi se po tadašnjem broju stanovnika mogla uporediti s današnjim Jerusalimom ili Tel Avivom. Ljudi koji su tamo živeli održavali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anadolije, budući da odande potiču predmeti od vulkanskog stakla (opsidijana) otkriveni na nalazištu.

Stanovništvo se bavilo lovom, stočarstvom, posebno uzgojem ovaca i poljoprivredom.

Na lokalitetu su pronađene hiljade vrhova strela, sekire, noževi, nakit, figure i male kamene narukvice koje su verovatno nosila deca, ali i veliko skladište mahunarki čije je seme očuvano uprkos starosti nalazišta.

„Hiljadama godina pre izgradnje piramida, u periodu neolita, više stanovnika je živelo u stalnim naseljima. Manje su se selili a više su se bavili poljoprivredom“, pojasnio je Vardi.

Arheolozi su u Moci pronašli i ostatke velikih zgrada sa prostorijama za stanovanje, javnim dvoranama i mestima za molitvu, kao i uske uličice. Sve to ukazuje da je planiranje izgradnje u tom gradu bilo na vrlo visokom nivou.

(B92 - Foto: EPA-EFE / Atef Safadi)

Ostavi komentar

K2_COMMENT_FORM_NOTES