DUNJA MRKONJIĆ: Mlada pančevka koja se bavi specifičnim hobijem – vezenje na platnu

avg 18 2019 /

DunjaArt - Ručni vez na dar

Dunja Mrkonjić je rođena u Pančevu i ima 24 godine. Po struci je diplomirani vaspitač. Pored toga što radi u vrtiću, od malih nogu bavi se folklorom i tradicionalnim pevanjem. 

Aktivni je član našeg  pančevačkog Kulturno-umetničkog društva “Abrašević”, ali ima i jedan specifičan hobi – vezenje.

 - Prvi susret sa vezom imala sam još u srednjoj školi kada je profesor narodne igre od nas zahtevao  da izvezemo haljine koje ćemo nositi na koncertima. Moram priznati da o vezu nisam znala mnogo. Prve neke osnove naučila sam zahvaljujući ocu, kaže Dunja.

Sama ideja je potekla pre nekih godinu dana kada je tražila nešto unikatno za svoju sobu.

DunjaArt - Ručni vez na dar

- Nisam mogla da pronadjem ono što sam zamislila pa sam odlučila da sama to i napravim. To mi nije bilo tako teško jer profesija kojom se bavim zahteva kreativnost i snalažljivost, da od ničega napraviš nešto, objašnjava Dunja.

Međutim, problem nastaje kada je trebalo nabaviti materijal za samu izradu rada.

- Gde kupiti ram? Koje platno korisititi? Kakve igle i konci se koriste za vez? Tu priskaču u pomoć porodica i prijatelji. Dosta stvari koje su mi bile potrebne za izradu, ne mogu se nabaviti u našoj zemlji već u inostranstvu. Još malo edukacije, par bakinih saveta koja je nekad vezla goblene i to je bilo dovoljno za početak. Tako je zvanično počelo…

DunjaArt - Ručni vez na dar

Dunjin prvi vez

- Prvih nekoliko radova i onda je sve krenulo svojim tokom, prijatelji i poznanici su bili veoma zainteresovani za moje radove i poželeli su da tako nešto imaju u svom vlasništvu. Kroz izradu počinjem sve više da učim, otkrivam i nadograđujem se.  Uvek me pitaju kako postižem sve jer za izradu jednog rada u proseku je potrebno od deset do petnaest sati. Često se dešava da u toku dana, pored svih obaveza i posla, za vez mogu da izdvojim čitavih sat ili dva. To je kao terapija, meditacija za mene.  Oduvek sam čeznula za nečim kreativnim.

DunjaArt - Ručni vez na dar

“DunjaArt - Ručni vez na dar” - porudžbine su pristizale jedna za drugom..

- Vreme koje mi je potrebno za izradu jednog rada zavisi od dimenzija rama na kojem radim i naravno od motiva. Ne koristim nikakve gotove šeme kao što je slučaj sa goblenima.  Sama priprema za vez izgleda tako što na papiru, slobodnom rukom nacrtam ono što sam zamislila a potom to prenesem na platno.To može da potraje par sati.

DunjaArt - Ručni vez na dar

Želje su različite..

- Ono što je najviše traženo, to su imena sa značajnin datumima, kao poklon za rodjenje deteta, za svadbu, za godišnjicu ili bilo šta drugo što može vam može pasti napamet.  Kada je vez završen, platno se duplira, zategne i zatvori. Proces koji takođe zahteva vreme. Još par detalja poput kutije za pakovanje i rad je spreman za prodaju.

DunjaArt - Ručni vez na dar

Dunja želi da njeni umetnički komadi dotaknu srca novih vlasnika, da ih podsete na neke srećne trenutke u njihovim životima, da ne budu samo lepa zidna dekoracija već da pričaju svoju priču.

DunjaArt - Ručni vez na dar

Njene radove možete pogedati a i poručiti za sebe preko društvenih mreža Fejsbuk i Instagram:

Fejsbukhttps://www.facebook.com/Dunja-Art-511001785992827/

Instagramhttps://www.instagram.com/dunja.art/