Na današnji dan rođen je Milovan Ilić Minimaks, čovek koji je umeo da nas nasmejeNa današnji dan rođen je Milovan Ilić Minimaks, čovek koji je umeo da nas nasmeje

Na današnji dan 1938. godine rođen je Milovan Ilić, književnik i novinar, koji je za sebe govorio da je po zanimanju – Minimaks.

Minimaks je za javnost uvek bio vrcav, duhovit, spreman za viceve na sopstveni i tuđ račun, a privatno, govorio je da je dosadan.

Svojom najvećom vrlinom smatrao je to što je bio običan, normalan čovek o čijem intimnom životu bi mogla da se napiše knjiga, a o profesionalnom jedna stranica.

A na njoj bi pisalo da je bio pesnik i aforističar, da je objavio sedam knjiga, koje se nalaze u našim i stranim antologijama i da je dobio više nagrada među kojima je i prestižna nagrada Radoje Domanović za satiru 1995.

Sarađivao sa časopisima Jež, Ilustrovana politika, Politika.

Minimum govora, maksimum muzike, osnovni je koncept koji mu je obezbedio popularnost u emisijama Minimaks, Tup-tup, Od glave do pete, Nedeljno popodne, Minimaksovizija, Maksovizija.

U njima su gostovali zajedno političari, umetnici, estradne ličnosti, što je bila novina za ono vreme.

Za svakog gosta se temeljno i detaljno pripremao koristeći svoju obimnu novinarsku dokumentaciju. Mnoge pevačke zvezde postale su baš to jer ih je Minimaks otkrivao i medijski promovisao.

Njegove radio emisije i pored velike popularnosti, ukidane su bez mnogo objašnjenja. Ali je do danas ostalo i pamti se ono čuveno njegovo „Dragi moji i drage moje“, i „Ćao, nema više“.