Nikada, ali nikada nemojte dodavati ulje kada kuvate testeninuNikada, ali nikada nemojte dodavati ulje kada kuvate testeninu

Spemanje testenine ne iziskuje mnogo umeća. Međutim, postoje neki trikovi kako da vam jelo uvek ispadne sjajno, a da se pasta ne lepi i ne bude gnjecava.

Kulinarski stručnjaci savetuju da u vodu u kojoj kuvate testeninu dodate so, ali dodate li u vodu i ulje, upropastićete sav trud. Evo i zbog čega.

Neki ulje dodaju misleći da će ono sprečiti da se testenina tokom kuvanja zalepi. Međutim, osnovno pravilo nauke je da se voda i ulje ne mešaju. To će dovesti do toga da sasvim mala količina, ako uopšte imalo, dospe u dodir sa testeninom tokom kuvanja. Ulje će se najverovatnije zalepiti za testeninu nakon što je procedite, a to će kasnije sprečiti da se sos kojim prelijete pastu izmeša lepo sa njom.

Kako bi ipak sprečili lepljenje testenine tokom kuvanja, eksperti savetuju da je kuvate u velikim šerpama i u mnogo vode, kako bi imala prostor da se ‘kreće’. Možete je i mešati, čim je stavite u šerpu i kasnije još nekoliko puta, a sos obavezno dodajte dok su i on i testenina vrući, ili ostavite malo vode u kojoj ste kuvali pastu kako bi je pre serviranja omekšali.

(A. J.)