5 trikova profesionalnih kuvara za NAJSOČNIJU piletinu na svetu

5 trikova profesionalnih kuvara za NAJSOČNIJU piletinu na svetu

Ovi kulinarski trikovi garantuju savršeno pečeno pile. Mnoge domaćice rado pripremaju za svoju porodicu pečeno pile i svaka ima neku svoju tajnu za bolju aromu i ukus. Kako biste bili sigurni koja je najbolja poslušajte savete profesionalnih kuvara.

Poznati kuvar Gordon Remzi otkriva da je tajna savršenog ukusa u maslacu.

Stavite maslac u veliku posudu, te posolite i pobiberite. Dodajte maslinovo ulje i dobro promešajte. Dodajte koricu limuna i sok, zgnječeni beli luk i naseckani peršun.

Pomešajte dok se sastojci ne sjedine. Pile okrenite grudima prema gore i pažljivo odvojite kožicu od mesa duž cele gornje površine. Bitno je da znate da kožica ne sme da pukne. Kada odvojite kožicu, ispod nje nagurajte smesu pripremljenog maslaca tako što ćete voditi računa da ravnomerno raspodelite na svim delovima.

Ostavite jednu veliku kašiku smese i na kraju celo pile obilno premažite i sa spoljašnje strane. Meso prekrijte prozirnom folijom i ostavite preko noći u frižideru.

Sa druge strane, Džejmi Oliver tvrdi da će dodavanje mleka omekšati meso. On priprema pečeno pile u mleku, limunu i belom luku.

Kuvar Markus Samuelson pre nego što piletinu stavi u rerni, prži je u tiganju ili u velikom loncu tako da dobije laganu koricu. Tada je zamota u foliju i peče sa svake strane oko 45 minuta. Poslednjih 20 minuta skida foliju i peče dok ne dobije lepu boju. Piletinu pe pečenja možete da istrljate mešavinom maslinovog ulja, meda i limunova soka, a unutrašnjost napuniti čenom belog luka, crnim lukom, celerom, timijanom i ruzmarinom.

Šef kuhinje Rori Doneli se drži pravila vodene marinade dan pre pečenja.

Za pile od nešto manje 2 kg pomešajte 55 grama soli u 900 ml vode. Dodajte polovinu vode, te ubacite 2 odsto soli u količini vode. Na taj način nećete presoliti meso bez obzira na to koliko stoji u vodenoj marinadi. Pre nego što pile stavite u rernu, istrljajte meso začinima pomešanom sa soli, te ubacite 1 limun, prepolobljenu pomorandžu, te zatvorite čačkalicama.

Meso stavite na suvi lim za pečenje i pecite bez dodavanja vode po 45 minuta sa svake strane.

(Krstarica)