PANČEVO: Pojačane mere opreza zbog Kineza, kod dve osobe potvrđen virus H1N1PANČEVO: Pojačane mere opreza zbog Kineza, kod dve osobe potvrđen virus H1N1

Velike temperaturne oscilacije i blaga zima napunili su čekaonice ambulanti u Pančevu a građani se najviše javljaju lekarima zbog respirtornih infekcija i hipertenzije, prenosi RTV.

Zbog velikog broja Kineza pojačane su mere opreza a oni koji su se do sada javljali lekaru imali su uobičajene simptome prehlade i gripa.

Ambulante u Pančevu pune su građana koji dolaze uglavnom zbog simptoma prehlade i gripa.Usled većih temperaturnih oscilacija lekarima se češće obraćaju i hronični bolesnici koji se žale na hipertenziju. Ovih dana imamo značajno povećan broj intervencija kaže za RTV dr Zoran Manasijević, načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja "Pančevo".

Trenutno kod dve osobe u Pančevu potvrđeno je prisustvo virusa gripa H1N1, one su hospitalizovane i u stabilnom su stanju. Broj obolelih od gripa povećava se ali još nije proglašena epidemija. Posebno osetljive kategorije su deca i hronični bolesnici. Mora se više voditi računa i o prevenciji kaže pančevka Jelena Vujičić.

Lekari su dobili i dodatne instrukcije zbog korona virusa. U Pančevu je broj kineza nešto veći nego u drugim gradovima jer pored prodavnica i buvljaka rade i u Rafineriji.

Ukoliko im zatreba lekarska pomoć uglavnom odlaze u ambulante Gornji grad i Vojlovica, kaže za RTV Dr Tanja Aleksić- iz ambulante "Gornji grad"

Lekari savetuju da ne treba paničiti i da su najvažniji :higijena,pranje ruku,provetravanje prostorija i ostale uobičajene mere u sezoni gripa.

(RTV)