Migranti neće biti smešteni u naselje "Čardak", objekat prenamenjen za karantinKomesarijat za izbeglice odustao od namere da u izletište „Čardak” u Deliblatskoj peščari privremeno smesti migrante. Odluka je usledila posle dvodnevnih protesta meštana Deliblata koji su izašli na ulice i vozilima blokirali ulaz u „Čardak”. Oko 180 protestanata bilo je juče ispred Centra, uprkos zabranama proisteklim iz odluke o vanrednom stanju., prenosi portal Pancevo.City.

Policija je juče upozorila okupljene na poštovanje zabrane kretanja i mogućnosti da se na ovaj način izlažu opasnosti oboljevanja od kovida-19. Nakon jučerašnje najave učesnika protesta da će se okupiti danas u 10 časova, to se i dogodilo.

U krajnje zapaljivoj atmosferi protest je dobio i političke obrise. Mnogi optužuju lokalnu vlast da je njihova podrška protestantima bila lažna i da je poslužila u predizborne svrhe. U prilog tome govore da je kovinska skupština još 2018. godine izglasala da svoje kapacitete stavi u funkciju prihvatanja izbeglica. „Okrenuli ćurak naopako, kad su videli da narod najavljuje opštu pobunu i njihovo rušenje sa vlasti”, kaže za Pančevo.City jedan Deliblaćanin.

Sanja Petrović, predsednica Privremenog opštinskog organa, koja je juče bila u Deliblatu, oglasila se kratkim pisanim saopštenjem u kome stoji: „’Čardak’ ni u kakvom smislu nije pod ingerencijom opštine Kovin, ali se nalazi na teritoriji naše opštine. Radi se o školsko-rekreativnom centru koji je pod prvim stepenom zaštite. Ljudi su se samoorganizovali i došli da pokažu koliko su nezadovoljni, upravo, iz razloga što su upravo njihova deca i sportisti u velikom broju iz naše opštine glavni posetioci ovog mesta, ali i naši sugrađani koji svoje slobodno vreme vrlo često provode na ‘Čardaku’. Ja sam tu da ih zamolim da ne izazivaju nerede i da ih umirim, dok se nadležni ne oglase u nadi da će izmeniti svoju odluku”, napisala je Petrović.

NOVA NAREDBA

Na sednici održanoj danas, 26. marta 2020. Pokrajinski štab za vanredne situacije doneo je naredbu kojom se Školsko - rekreativni centar “Čardak“ stavlja u službu sprovođenja mere karantina, u skladu sa epidemiološkom situacijom, radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID - 19. 

Ovom naredbom prestaje da važi naredba koju je Pokrajinski štab za vanredne situacije doneo 19. marta 2020. , kojom je prvobitno ŠRC Čardak, na kome pravo korišćenja ima JP “Vojvodinašume“ Petrovaradin trebalo da bude ustupljen Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije, radi uspostavljanja sigurnog smeštaja tražilaca azila i migranata.

Naredbu možete pročitati OVDE.

(Pančevo.City / K-013)