Jubilej Er Srbije: Od prvog leta prošlo 92 godine

Jubilej Er Srbije: Od prvog leta prošlo 92 godine

Er Srbija, kao naslednica tradicije prve nacionalne avio-kompanije Aeroput, obeležava 92 godine od prvog leta. Istorijski prvi let Aeroputa od Beograda do Zagreba obavljen je 15. februara 1928. godine, trajao je dva sata, a prethodile su mu dve godine planiranja i prikupljanja sredstava za realizaciju uzbudljive i rizične ideje osnivanja društva za vazdušni saobraćaj.

Temelji srpske civilne avijacije postavljeni su ostvarivanjem vizije pilota i aero-inženjera Tadije Sondermajera. Pod njegovom komandom, avion tipa potez 29-2 simboličnog naziva Beograd, otisnuo se u istoriju.

Građani i predstavnici vlasti u Zagrebu su mu priredili toplu dobrodošlicu, a pet novinara i foto-reportera iz beogradskih redakcija sačuvali su od zaborava prvo putovanje iznad oblaka. Ni tadašnja visoka cena karata, ni strah putnika od letenja nisu predstavljali prepreke za dalji razvoj srpskog vazduhoplovstva.

"Ponosni smo što, čitave 92 godine nakon istorijskog prvog leta, avioni sa prepoznatljivim bojama srpske nacionalne avio-kompanije lete ka čak 61 destinaciji, a uskoro ćemo tu brojku dodatno uvećati. Zahvalni smo prethodnicima koji su hrabro utrli put kojim Er Srbija danas napreduje. Negujući isti žar i ljubav prema letenju, nastavljamo da daljim razvojem i ekspanzijom prepoznajemo prilike i savladavamo prepreke na izuzetno dinamičnom tržištu civilnog vazduhoplovstva", izjavio je generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit.

Er Srbija se nalazi na osmom mestu liste najstarijih avio-kompanija na svetu koje i dalje posluju, a godinu u kojoj slavi gotovo čitav vek od svog prvog leta, obeležiće i uspostavljanjem linije iz Kraljeva za Solun u martu, kao i uvođenjem šest novih destinacija iz Beograda u junu.

(RTV)