Uvodi se kaucija za plastične flaše, u planu zabrana jednokratne plastikeMinistar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da se vode pregovori u vezi sa izbacivanjem iz upotrebe jednokratne plastike.

Uvodi se kaucija za plastične flaše, u planu zabrana jednokratne plastike

Trivan je za RTS rekao da se planira ukidanje jednokratne plastike i da će se ove godine pristupiti merama koje se toga tiču.

Takođe, kako je dodao, priprema se depozitni sistem kada je u pitanju plastika i sve ostalo što je reciklabilni ambalažni otpad, odnosno plaćanje kaucije za plastične i sve staklene flaše, limenke...

"Pregovaramo i razgovaramo sa onima koji su zainteresovani za tu priču", naveo je ministar.EU je prošle godine zabranila plastične predmete za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.

Govoreći o merama protiv zagađenja, Trivan je naveo da je Vladina radna grupa za zaštitu vazduha identifikovala individualna ložišta i automobile, ali i elektroenergetske kapacitete kao glavne uzroke zagađenja, pa želi da "Srbijagas" i toplane omoguće građanima jeftinije priključivanje na centralno grejanje. Takođe, radna grupa želi da poveća i broj mernih stanica.

Ministar je rekao i da će se pošumljavanje Srbije ubrzati i da se u to uključuje civilni sektor, ali i škole i druge institucije."Ovo jeste poziv svim lokalnim samoupravama, školama, nevladinim organizacijama, akcijašima, da se uključe. Čini mi se da će ovo prerasti u jedan opštedruštveni pokret", smatra Trivan.

(Tanjug)