MUP Srbije poziva dobrovoljce za pomoć starijimaPripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije pozivaju zainteresovane da im se pridruže u pružanju pomoći starijim sugrađanima od 65 godina i drugim rizičnim grupama stanovništva i budu volonteri.

Vlada Republike Srbije uspostavila je nacionalnu platformu za prijavu volontera putem internet adrese www.budivolonter.gov.rs

Uspostavljen je i jedinstveni kontakt centar za pomoć starim licima na broju 19920 na koji se mogu obratiti za pomoć po pitanju namirnica, lekova i drugih potrepština i stupiti u kontakt sa gradskim i opštinskim kol centrima, u kojima su angažovani volonteri.

Pozivanje kontakt centra 19920 je besplatno za korisnike svih mreža, bilo da se radi o fiksnim ili mobilnim.

Uspostavljena nacionalna platforma za prijavu volontera

Vlada Srbije uspostavila je nacionalnu platformu za prijavu volontera i pozvala sve građane koji ne spadaju u rizičnu grupu a žele da pomognu najstarijim sugrađanima i drugim rizičnim grupama da se prijave.

Zainteresovani građani mogu na dva načina da se prijave - popunjavanjem prijave na sajtu www.budivolonter.gov.rs

ili besplatnim pozivanjem kontakt centra COVID-19 na broj 19819 svakim danom od 8 do 22 časa.

Nakon što nadležne službe odobre prijavu, volontere će kontaktirati gradski i opštinski centri sa detaljnim uputstvima i prvim zadacima.

Sve prijave građana koji žele da pomognu i budu volonteri će se proveravati kako bi se sprečile i najmanje zloupotrebe.

Nacionalna platforma za prijavu volontera „Budi volonter“ realizovali su Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa platformom „Srbija stvara“, a uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

(Tanjug)