Građani Srbije od januara u inostranstvo putuju pod drugim uslovima

okt 09 2019 /

Građani Srbije od januara u inostranstvo putuju pod drugim uslovima

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će u toku oktobra doneti dva pravilnika koji bi trebalo da regulišu rad turističkih agencija.

Oni će stupiti na snagu u januaru, kako bi se obezbedila veća zaštita domacih putnika i turista, kaže ministar Rasim Ljajić.

Ljajić podseca da je Zakon o turizmu usvojen u martu ove godine i napominje da će novi pravilnici bliže regulisati tu oblast, posebno kad je reč o radu agencija, licenciranju, aktiviranju garancija i drugom.

On ističe da će prema tim pravilnicima turisticke agencije biti podeljene u četiri kategorije i svaka kategorija će imati različit iznos garancija putovanja i potrebnog depozita.

„Agencije će donošenjem novih pravilnika biti podeljene u četiri grupe ili kategorije i to – prva grupa do 1.000 putnika, druga od 1.000 do 5.000 putnika, treća od 5.000 do 10.000, a četvrta više od 10.000 putnika. Grupa do 1.000 putnika plaćaće manji iznos osiguranja u odnosu na druge – navodi on.

Kad je reč o iznosu depozita koji ce agencije obavezno prilagati, i taj depozit će zavisiti od kategorije.

„Za agencije iz prve grupe radi se o iznosu od 2.500 evra, iz druge o 5.000 evra, iz treće o 7.500 evra, a iz četvrte o 10.000 evra“, ističe Ljajić.

Ministar dodaje da je sa osiguravajucim kucama i agencijama ugovoreno da se napravi softversko rešenje koje će putnicima omogućiti da u svakom trenutku mogu da provere da li imaju garanciju putovanja, odnosno da li su osigurani.

„To znači da će putnik, ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije, moći da traži i dobije povraćaj sredstava“, navodi Ljajić.

On ističe da je usvajanje Zakona o turizmu značajno doprinelo da ova godina u odnosu na prethodne bude daleko mirnija.

(Tanjug)