Šta da uradite ukoliko izgubite dokumenta u inostranstvu?

avg 07 2019 /

Ukraden pasoš

Sezona godišnjih odmora uveliko traje, a uprkos velikoj želji da na putovanju sve prođe onako kako treba, gubljenje isprava ili novca su, nažalost, česti slučajevi.

Ukoliko se našim građanima desi da budu pokradeni ili da izgube važna dokumenta, novac ili platne kartice, prvo je potrebno obavestiti policiju zemlje u kojoj su, te od njih zatražiti potvrdu o prijavi gubitka ili krađe dokumenata.

Veoma je bitno znati broj izgubljene isprave jer u pojedinim zemljama ne žele da izdaju takvu potvrdu ukoliko turisti ne znaju tu informaciju. Zbog toga je korisno imati kod sebe foto-kopiju bitnih dokumenata ili znati broj napamet. Poželjno je imati kod sebe barem ličnu kartu ili vozačku dozvolu, ukoliko je ukraden ili izgubljen pasoš. To je bitno radi identifikacije u našem najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu zbog izdavanja putnog lista s kojim se pokradeni građani mogu vratiti u Republiku Srbiju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova podsećaju na to da se s putnim listom ne može putovati u druge zemlje, nego on važi samo za povratak u Srbiju. Na sajtu Ministarstva je naglašeno da u većini zemalja s kojima Srbija ima bezvizni režim on ne važi za putne listove te je, pre povratka u Srbiju, potrebno pribaviti vize zemalja kroz koje će se prolaziti, piše Dnevnik.rs.

Ako našim građanima nestanu ili budu ukradene platne kartice, potrebno je što pre prijaviti krađu svojoj banci te ih stornirati. Ukoliko u inostranstvu ostanu bez novca te nemaju kako da se vrate kući, njihova rodbina ili prijatelji mogu biti od pomoći te uplatiti novac na račun najbližeg diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije.

Taj novac će biti isplaćen na ruke našim sugrađanima, a detaljne informacije o načinu slanja novca prijatelji i rodbina mogu saznati obraćanjem Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu.