Tito-turizam cveta na Balkanu

avg 11 2019 /

Josip Broz Tito

Jugonostalgija se vratila na velika vrata u svim bivšim jugoslovenskim državama i pretvorila se u mogućnost za zaradu turističkih preduzetnika, piše američki magazin Forbs i navodi da preduzeća, trgovine, agencije i slični biznisi širom Balkana istražuju nove načine da pretvore svoju komunisticku prošlost u profit.

 

Dizajner Mario Milaković odlučio je da pretvori svoju strast za prošlošću u „Yugodom“, muzejsku zbirku predstavljenu u gostinskoj kući ili muzej za boravak, a koji se nalazi u Beogradu.

U „Yugodomu“ se može boraviti u originalnoj jugoslovenskoj kući iz sredine veka, sa nameštajem, dekorom i suvenirima iz jugoslovenskog doba, a sve sa originalnom oznakom „Made in Yugoslavia“.

U taj muzej dolaze gosti iz celog sveta, ali i iz bivših jugoslavenskih republika.

„Yugodom“ uvek evocira neka osećanja, bilo to nostalgija ili pak melanholija, rekao je Milaković.

Ovaj muzej je odličan primer toga kako se komunistička prošlost može pretvoriti u preduzetnički uspeh pretvarajući zainteresovanost za prošlost u zaradu, prenosi Fena.

Čini se da je jugonostalgični turizam rastući trend ne samo u Srbiji nego u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Atomsko sklonište izgrađeno za nekadašnjeg predsednik bivše SFRJ Josipa Broza Tita i 350 osoba iz njegovog najužeg kruga, takođe je postala veoma popularna turistička atrakcija u Konjicu, malom gradu u BiH.

Ture za sklonište su redovne, a sam bunker, koji je bio državna tajna do raspada Jugoslavije 1990. godine, očuvan je i potpuno netaknut sa svim svojim simbolima društvenog, ekonomskog, političkog i ideološkog sistema bivše Jugoslavije.

Fabrika odeće sa sedištem u Hrvatskoj „Titos“ prodaje svoje proizvode širom sveta, uključujući majice, rebrendirajući slike i slogane komunističkih simbola Jugoslavije, poput petokrake, crvene komunističke zvezde i betonske arhitekture.

Nedavna anketa pokazala je da se mnogi u bivšoj Jugoslaviji s velikom radošću prisećaju svoje bivše domovine.

U Srbiji, oko 81 odsto ispitanika smatra da je raspad Jugoslavije naštetio njihovoj državi. Građani BiH ne kaskaju puno, jer 77 odsto ispitanika žali zbog njenog raspada.

Miloš Ničić, profesor na beogradskom Fakultetu poitičkih nauka, pratio je porast Tito-turizma na Balkanu i upozorava na opasnost od pretvaranja autoritarnog vođe, koji je bez sumnje centralna ličnost jugonostalgije, u „pop figuru“.

Jugoslavija neće zaživeti samo sa retro posterima i slikama iz tog vremena. Ona je sveprisutna u napuštenim zidovima Golog otoka – mesta u hrvatskom moru koje je nekad bilo ozloglašeni politički zatvor i logor prisilnog rada za sve one koji su se protivili Titu.

Uprkos tome, jugonostalgija je rastući trend, kako za strance – turiste, tako i za omladinu koja želi da nauči više o tom periodu.

Rekonstruisanje socijalističkog iskustva i estetike je dokazano profitabilni i preduzetnicki uspeh, zaključuje se u tekstu Forbsa.