KUD ABRAŠEVIĆ: Humanitarni koncert “Srce se nema da se ima, srce se ima da se da svima”

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ iz Pančeva i ove godine organizuje humanitarni koncert pod nazivom „Srce se nema da se ima, srce se ima da se da svima“, koji će se održati 20. februara od 19 sati u sali Kulturnog centra. Ovoga puta prikupljaju se sredstva za lečenje male Lole Medenice.

Lela Stojnov, predsednica KUD-a „Abrašević“ ističe da je ovo druga godina kako realizuju ovaj humanitarni koncert:

- Projekat „Srce se nema da se ima, srce se ima da se da svima“, nastao je sasvim spontano prošle godine, a naziv je osmislio Stefan Milić, rukovodilac dečijih ansambala. Došli smo na ideju da pokušamo svojim aktivnostima doprineti kupovini EKG aparata Hitnoj pomoći. Naime, prilikom jedne situacije u kojoj smo bili prinuđeni da zatražimo pomoć lekara ove službe, primetili smo da imaju problem sa radom EKG aparata. Kada smo se vratili u naše prostorije, zanimalo nas je, koliko može da košta jedan EKG aparat. Pogledali smo na internetu i videli da to može sebi priuštiti jedno bolje stojeće domaćinstvo. Rešili smo da održimo humanitarni koncert, i na taj način pomognemo kupovinu novog EKG aparata.

Smatrajući da to treba da bude šira akcija, poziv da se priključe tada su prihvatili članovi KUD-a „Neolit“ iz Stračeva, KUD-a „Stanko Paunović“ iz Pančeva i fenomenalan dečiji hor „Zvončići“. Akcija je uspela i od prikupljenih sredstava kupili smo EKG aparat i nekoliko merača pritisaka koje smo donirali pančevačkoj službi Hitne pomoći, kazala je za Internet magazin Pančevo Lela Stojnov.

Ove godine humani folkloraši pomažu maloj Loli Medenici, sestri bliznakinji Zoje Medenice, koja igra u grupi „pačića“ KUD-a “Abrašević” pod rukovodstvom Stefana Milića.

- Lola i Zoja imaju 4 godine i prevremeno su rođene bebe. Na žalost kod Lole je došlo do problema prilikom porođaja. Terapije su vrlo skupe i rešili smo da ovogodišnji humanitarni koncert posvetimo Loli, a u želji da doprinesemo našem cilju da i Lola jednog dana pruži ruku svojim drugarima u našem kolu ljubavi i prijateljstva i da sa nama napravi svoje prve umetničke korake. To nije nedostižno i sigurni smo da zajedno možemo da joj u tome pomognemo. Mi volimo da kažemo da to što se kolo igra držeći se za ruke, ima veliko simboličko značenje. Kada nekome pružite ruku, vi dajete deo sebe. Prijateljstvo, ljubav, podrška, sigurnost, to je sve simbolika pružene ruke. Malo li je. A sve su to vrednosti koje mi u KUD „Abrašević“ gajimo i koje su samim tim i odlika ove humanitarne akcije, rekla je Lela Stojnov.

Ove godine na poziv KUD-a “Abrašević” da učestvuju na humanitarnom koncertu odazvali su se SKUD „Đetvan” i RKUD „Jedinstvo“ iz Pančeva, KUD „Neolit“ iz Starčeva i KUD „Žisel“ iz Omoljice koji će sa svojim dečijim ansamblima izvesti prelep program i sav novac od prodaje karata preusmeriti za lečenje Lole Medenice.

- Našoj humanitarnoj akciji pridručio se i fotograf Zoran Nedić, koji će sav prihod od prodatih fotografija koje će te večeri fotografisati u malom studiju, usmeriti na lečenje Lole kao i jedan sjajan čovek, humanista, Radan Raca Vlahović, koji će jedan deo prihoda sa Muzičke nove godine, koju on organizuje u Bantaskom novom selu, dan pred naš koncert, takođe usmeriti na lečenje male Lole, naglasila je Lela Stojnov.

Treba istaći da je ova humanitarna akcija produkt jednog sjajnog tima u kome su gdin Goran Mitrović, umentički direktor ansambla Abrašević, dipl. spec.vaspitač i master koreograf, prvak Nacionalnog ansambla Kolo , zatim Stefan Milić, umetnički rukovodilac dečijih ansambala KUD „Abrašević“, takođe vaspitač, zaposlen u Baletskoj školi Lujo Davičo u Beogradu i u baletskoj školi Dimitrije Parlić u Pančevu, Miroslav Zubović tehnički sekretar i Lela Stojnov predsednica KUD-a.

Tu su i mladi rukovodioci ogranaka KUD-a "Abrašević" u Jabuci, Opovu i Kovinu: Marina Đorđević, Filip Rešidović, Luka Stojnov i Marko Ilić.  Oni su dokaz one stare izreke da se tradicija prenosi sa kolena na koleno, inače članovi prvog ansambla koji će takođe pomagati u realizaciji ove akcije.

- Ostaje mi na kraju samo još da pozovem sve one koji mogu, da nam se priključe ovoj akciji, da maloj Loli pomognemo u njenoj borbi. Ona je pravi borac, a na nama je samo da joj damo malo podrške. Njen bol koji ponekada trpi, njeni teški trenutci, a tek njena suza, su dovoljan razlog da samo malo se zamislimo, koliko toga možemo da učinimo da više nikada ona ne oseti bol. Biće i nama lepše jer lep je osećaj znati da možeš i da jesi nekome pomogao. Naše malo je nekome zaista mnogo, zaključila je Lela Stojnov.

Karte za humanitarni koncert se mogu kupiti od ponedeljka, 12. februara, u prostorijama KUD-a "Abrašević" radnim danima od 18 do 21 sat. Pored toga, na dan koncerta, kutije za dobrovoljni prilog biće postavljene i u Kulturnom centru. 

Read 1657 times Last modified on sreda, 07 februar 2018 13:48
Konoba32Konoba32Konoba32

-------------------