"Panonke" dobile plaketu "Čuvari tradicije"

mar 08 2018 /

Plaketa “Čuvar tradicije” uručena je u Vladi Srbije Jasni Vujičić, predsednici Udruženja žena “Panonke” iz Pančeva za doprinos očuvanju kulturnog nasleđa Srbije.

Ove plakete dobilo je nekoliko Udruženja iz naše zemlje povodom predstavljanja rezultata inicijative "Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima", a uručila ih je Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost.

U akciji „Uposlimo 1000 žena u ruralnom području“ koju su sproveli Koordinaciono telo Vlade Srbije, NALED i Etno mreža, za manje od godinu dana radno angažovano je više od 300 žena iz svih krajeva Srbije koje su počele da kroz rad ostvaruju prihod.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Zorana Mihajlović je, zahvaljujući svima koji su podržali projekat ili u njemu učestvovali, istakla da je ponosna na rezultate koji su ostvareni za samo osam meseci podsećajući da je položaj žena, ne samo na selima, i dalje težak.

Ona je najavila i da je naredni korak saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i svim drugim zainteresovanim stranama.

- Sa motivima pirotskog ćilima, azbuke u zlatovezu, vezenim srpskim peškirima i tkanim prostirkama upoznali su se brojni međunarodni zvaničnici. Projekat su, pored državnih institucija, podržale i brojne kompanije koje rukotvorine poklanjaju poslovnim partnerima, kazala je Mihajlović.

Na nivou Ujedinjenih nacija 8. mart biće posvećen položaju žena na selu.

Potpredsednica Vlade je po završetku konferencije za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati akcije uručila priznanja kompanijama koje su podržale akciju angažujući žene na izradi rukotvorina, državnim institucijama koje su uposlile više od 10 žena kroz podršku inicijativi, kao i predstavnicima lokalnih zanatskih udruženja koja doprinose očuvanju kulturnog nasleđa Srbije.

(V.J.P.)

Read 296 times

Booking.com

-------------------