Otvoren prvi međunarodni Pannonia festival gitare u Pančevu (FOTO, VIDEO)

U petak, 18. maja, otvoren je prvi međunarodni Pannonia festival gitare u Pančevu. Publika će imati priliku da do 20. maja uživa u zvucima klasične gitare u predivnom prostoru Svečane sale Narodnog muzeja Pančevo. 

 

Ovaj festival je okupio preko 80 učesnika iz 6 zemalja, koji su se tokom prvog festivalskog dana takmičili u prve tri kategorije. Prvu godinu čine učenici koji su rođeni 2007. godine i mlađi, drugu 2005. godište i mlađi, dok su u trećoj kategoriji bili učenici rođeni 2003. godine i mlađi. 

Nakon takmičarskog dela usledilo je otvaranje festivala. Učesnike i publiku je ispred grada Pančeva pozdravio Predrag Živković, zamenik gradonačelnika, koji se tom prilikom  zahvalio direktoru festivala na uloženim naporima na organizaciji:

- Čast mi je i zadovoljstvo što ćemo svi zajedno otvoriti ovaj festival gitare, manifestaciju za koju se nadam da će biti tradicionalna i za koju sam siguran da će obogatiti kulturni sadržaj u našem gradu. Takmičarima želim sve najbolje i neka pruže svoj maksimum. Pored toga što će imati mogućnosti da se dokažu u ova dva takmičarska dana, da iskoriste i druženje sa svojim kolegama iz inostranstva kako bi usvojili nove veštine i produbili svoje znanje iz oblasti muzike, kazao je Živković.

Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo prezadovoljan je kako je protekao prvi festivalski dan:

- Meni je najbitnije što je Muzej ceo dan bio pun dece koja su vežbala i nastupala na ovom festivalu. Nije lako za dete od 7 godina da nastupa pred publikom i svira tako virtuozno. Svi su zadovoljni i to mi je izuzetno drago. Drago mi je i da je žiri internacionalni. Tu su uvaženi profesori iz Rumunije, Bosne i Hercegovine, Slovenije a i Srbije.  Ovaj festival se održava u sali koja je jako akustična i pravo je mesto za jedan ovakav događaj, istakao je Birclin. 

Nenad Petrović, direktor Pannonia festivala gitare, kaže da se grad Pančevo sada pominje u jednom kontekstu muzičkih festivala: 

- Naš grad je spreman za jedan vrhunski muzički događaj. Posebno se zahvaljujem svojim kolegama što su pripremili svoje učenike i studente, koji će nam prezentovati svoju muziku i umetnost tokom ova tri dana festivala, rekao je Petrović.

Nakon svečanog otvaranja usledio je koncert gitariste iz Slovenije Tomaža Rajteriča koji je svoje prve gitarske korake napravio s deset godina. gitaru je studirao u Ženevi, Lozani i Salcburgu. Već u studentskim danima uspešno je koncertrirao i učestvovao na raznim takmičenjima dosežući visoke plasmane. S nepunih 20 godina osvojio je nagrade na velikim međunarodnim takmičenjima. 

Rajterič važi za rafiniranog gitarskog interpretatora koji podjednako kvalitetno izvodi dela razlličitih stilskih epoha - od renesanse, preko baroknih majstora na čelu s Bahom, klasicizma i romantike, do popularnih španskih i latino-američkih kompozitora i repertoara savremenih autora.

Pored koncertnih aktivnosti aktivan je kao pedagog. Redovni je profesor na Akademiji za muziku Univerziteta u Ljubljani. 

U subotu, 19. maja, na Pannonia festivalu takmičiće se učenici četvrte, pete i šeste kategorije. U četvrtoj kategorji su učenici rođeni 2001. godine i mlađi, peta kategorija 1999. godište i mlađi dok su u šestoj kategoriji učenici rođeni 1995 godine i mlađi. 

- Šesta kategorija je specifična po tome što se u njoj nalaze studenti koji već ulaze u profesionalne vode. Devet takmičara će se takmičiti, a najbolji među njima osvaja klasičnu gitaru - ručni rad graditelja Slavka Mrdalja. Proglašenje pobednika je planirano za 19 sati, nakon čega će svi zajedno odsvirati po jednu kompoziciju na mini koncertu. Od 20 sati koncert će održati Viktor Ilić, najavio je direktor festivala Nenad Petrović. 

U nedelju, 20. maja, poslednjeg dana festivala od 17 sati koncert će održati Branković - Turudić duo. 

Ulaz na sve programe je besplatan. 

Last modified on subota, 19 maj 2018 00:41
Konoba32Konoba32Konoba32