U martu 2019. poslednje pomeranje kazaljki na satu u EU

sep 13 2018 /
Tagged under

Poslednje pomeranje kazaljki na satu biće u martu 2019. godine, a nakon toga svaka zemlja EU moraće da odluči da li će ostati na letnjem ili će se vratiti na zimsko računanje vremena, navode iz Evropske komisije.

"Moramo prestati sa pomeranjem kazaljki", poručuje predsednik EK Žan-Klod Junker. 

U anketi Evropske komisije učestvovalo je 4,6 miliona ljudi i većina se izjasnila protiv pomeranja kazaljki.  Iz radne grupe Evropskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomeranja vremena, pozdravljaju brzi odgovor Komisije na želje građana. 

Prema predlogu Evropske komisije, svaka članica bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem računanju. Poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biće u nedelju, 31. marta 2019. godine. Članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi uraditi još jedno, poslednje polugodišnje pomeranje, u nedelju, 27. oktobra 2019. godine. 

Nakon tog datuma, polugodišnje promene više neće biti moguće.

Inače, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o računanju vremena, čime će se obezbediti jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

Read 605 times Last modified on četvrtak, 13 septembar 2018 14:33
Konoba32Konoba32Konoba32

-------------------