E TAKO SE TO RADI: Pančevci samoorganizovano čiste Peskanu (FOTO, VIDEO)

apr 08 2019 /
Tagged under

Peskana

Već deceniju i po priča se da će bara "Peskana" biti preuređena u kupalište, ali kako stoje stvari od toga nema ništa. 

"Peskana" je nedavno presušila a na površini je ostalo đubre, gume raznih veličina.... 

Grupa Pančevaca rešila je da uzme stvar u svoje ruke, samoorganizovala se preko društvene mreže "Fejsbuk", i već drugu nedelju čiste ovu lokaciju. Akcija se nastavlja i naredne nedelje.

Peskana

Kako to izgleda i šta su sve dobrovoljci sakupili pogledajte u nastavku.

Peskana zauzima površinu oko 10.000 kvadratnih metara, a nastala je eksploatacijom peska za komunalne potrebe Pančevaca još pre 100 godina.

Peskana

Nakon usvojenog idejnog rešenja 2002. godine, institut "Batut" je sproveo mikrobiološke i fizičko-hemijske analize kvaliteta podzemne vode i utvrđeno je da kvalitet ne zadovoljava potrebne kriterijume, pa je idejnim rešenjem predloženo da se za jezero koristi voda iz bunara koji bi bio izgrađen u blizini. Površinski sloj jezerske vode odlazio bi u kišnu kanalizaciju, a obezbedila bi se i zaštita od zagađenja iz okruženja.

Peskana

Na osnovu idejnog rešenja kojim bi jezero postalo kupalište, predviđeno je da jezero zauzima površinu od oko 13.000 metara kvatratnih sa maksimalnom dubinom pet metara. Bilo bi dugačko 240 i široko 60 metara, a osim mogućnosti kupanja, na njemu bi bila izgrađena i skakaonica.

Peskana

Jezero bi bilo prilagođeno za sportove na vodi i sportski ribolov, dok bi jedan deo služio i za klizanje. Na prostoru oko jezera osim uređenih staza, zelenila i šetališta bilo bi prostora i za ugostiteljske objekte, poput kafića ili restorana.

Peskana

Prema tadašnjoj proceni "Energoplana" uređenje jezera po ovakvoj zamisli moglo bi se sprovesti za 7 meseci uz ulaganja od oko 52 miliona dinara.

(K-013 Online / Foto i video: B. S.)

Konoba32Konoba32Konoba32