PANČEVO: Vršnjačko nasilje u školi "Vasa Živković" roditelji zabrinuti, traže hitno reagovanje!

okt 10 2019 /

PANČEVO: Vršnjačko nasilje u školi "Vasa Živković" roditelji zabrinuti, traže hitno reagovanje!

Da li je moguće da se već sa 7 godina ispolji vršnjačko nasilje, koje za posledice ima ozbiljno povređivanje dece? Da, itekako je moguće.

Sa tim problemom se već neko vreme suočavaju roditelji I-3 odeljenja OŠ "Vasa Živković" u Pančevu.

U prijavi direktorki škole, u koju je naša redakcija imala uvid, roditeji ukazuju na to da je maltretiranje dece počelo od samog početka školske godine. 

"Učenik je udarao decu punom fašicom vode u glavu, davio ih rukama, stavljao zemlju u usta, udarao pesnicama po glavi i vratu, šutirao u stomak, pljuvao, čupao za kosu..." navodi se između ostalog u prijavi. 

Roditelji u prijavi navode da je jedan od poslednjih incidenata bio je taj što je sporni učenik makazama sekao kosu jedne devojčice a pre toga, kako kažu, obezbeđenje nije reagovalo na poziv dece dok je sporni učenik fizički napao drugo dete u toaletu.

"Mi kao roditelji dece koje trpe maltretiranje i vršnjačko nasilje koje traje već četiri nedelje Vas molimo da nešto preduzmete u najkraćem mogućem roku. Zahtevamo da se što pre reši ova situacija dok nije došlo do ozbiljnijeg povređivanja. Škola, kao ustanova obrazovanja i vaspitanja, ima obavezu da vodi računa o poštovanju prava svakog deta", stoji u dopisu. 

Ovaj dopis je predat i zaveden 02. oktobra i za sada nema nikakvih informacija o tome da li se nešto preduzelo jer prema tvrdnjama roditelja direktorka škole je na bolovanju.

- Pitanja ima mnogo. Zašto direktorka škole nije pozvala roditelje da ih obavesti da su im deca povređena, nego su takva dolazila kući? Zasto odmah nije pokrenut postupak koji uključuje rešavanje problema ovog tipa, nego se čekalo 2 meseca? Zasto je skola prekrsila Zakon o pravima deteta i učenika, član 95 i dovela u opasnost preko dvadesetoro dece? Nama kao roditeljima je ostalo da ovim putem ukažemo na problem koji ima velike posledice po našu decu, kako po njihovu bezbednost tako i nemogućnost za normalno obrazovanje. Shodno tome doneli smo jedinu moguću odluku, a to je za početak molba za izmeštanje dece iz nezdrave sredine, a potom i ispisivanje iz  škole, ako se problem ne resi odmah, stoji u pismu zabrinutih roditelja.