Održana najmasovnija ekološka manifestacija u regionu "U bojama ruja" po 11. put na Čardaku

okt 11 2019 /

Održana najmasovnija ekološka manifestacija u regionu "U bojama ruja" po 11. put na Čardaku

U organizaciji Planinarskog društva Jelenak iz Pančeva, sa angažovanih stotinak volontera, održana je 11. po redu manifestacija "U bojama ruja", na Čardaku 5. oktobra 2019. godine.

Skoro još toliko godina ranije organizovana je kao akcija sa istim imenom.

I ove godine odziv ljubitelja prirode bio je veliki, posebno dece iz pančevačkih škola i vrtića, pa je ukupan broj posetilaca bio 1500, od čega 950 dece i 550 odraslih, planinara iz 13 planinarskih društava i slobodnih posetilaca. Koncepcija manifestacije je ove godine bila malo promenjena.

Pre svega, nije održana Treking liga, ona je organizovana posebno, u martu, ali su organizovane, uz pomoć Saveza za školski sport i SMS fitnes kluba, igrice za decu i odrasle, na više kontrolnih stanica u prirodi kao i finalno takmičenje u centru. Za zabavu su se potrudili Tođa i Borko kao i tradicionalne Zumba igračice i igrači na čelu sa Zoricom iz fitnes kluba Be fit. U biciklističkoj trci dužine 60 km učestvovalo je 30 takmičara, a pobednicima su dodeljene medalje. Koncepcija sa igricama bila je ove godine eksperimentalna, ali se pokazala veoma privlačnom, pa je to put koji ćemo slediti, uz još bolju organizaciju naredne godine.

Treba pomenuti i prijatelje manifestacije, Crveni krst iz Pančeva i KUD „Stanko Paunović“ NIS RN Pančevo koji su pomogli organizaciju kao i malobrojne sponzore, „Amber-pro“, Apoteku „Kod sunčanog sata“ i „Foto Savu“, svi iz Pančeva.

Manifestacija „U bojama ruja“ sigurno je najmasovnija ekološka manifestacija u regionu koja ima gotovo magijsku privlačnost, ali još uvek nije kao takva prepoznata i finansijski podržana od organa nadležnih za ekologiju, a s obzirom da su učesnici najvećim delom iz Pančeva, apsolutno zaslužuje status gradske manifestacije.

Naplaćivanje ulaznica od strane Upravljača, JP Vojvodinašume, ŠG „Banat“ iz Pančeva, posebno deci, pokazuje nezgrapnost kojom ovo preduzeće upravlja ovakvim prirodnim dobrom i nedostojnost bavljenja tim poverenim poslom, ali to je samo još jedan kamenčić u mozaiku nenormalnosti i nakaradnosti koji nas okružuju, a od kojih smo 5. oktobra pobegli, bar na jedan dan.

Album sa fotografijama pogledajte OVDE.