Narodna stranka Pančevo pokrenula je akciju potpisivanja peticije za ukidanje javnih izvršitelja

jul 01 2019 /

Narodna stranka Pančevo

Narodna stranka Pančevo pokrenula je akciju potpisivanja peticije za ukidanje javnih izvršitelja.

„Narodna stranka, zajedno sa građanima, boriće se za ukidanje privatnih izvršitelja, jer je Zakonom o izvršenju i obezbeđenju legalizovana samovolja povlašćenih pojedinaca, koji su stavljeni iznad zakona i Ustava Srbije. Zakona kojim je Srbija postala država neograničenih mogućnosti, ali za odabrane uterivače dugova! Narodna stranka će početi akciju prikupljanja potpisa za ukidanje javnih izvršitelja. Štandovi će biti postavljeni petkom ispred Kulturnog centra u 18 i subotom ispred Zelene pijace u 10 časova. U narednom periodu planirano je da štandovi sa peticijom za ukidanje javnih izvršitelja budu postavljeni i u svakom naseljenom mestu navodi se u saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke Pančevo.

Narodna Stranka ocenjuje da se stavljaju lični interesi bogatih iznad javnih interesa.

„Država ovim zakonom direktno radi protiv svojih građana i uvećava broj beskućnika i socijalnih slučajeva jer omogućava povlašćenima licima da kupuju obezvređene nekretnine ljudi koje izbacuje na ulicu. Štiti jake i moćne, a obespravljuje obične građane. Omogućuje da se i najmanja dugovanja naplaćuju zaplenom i prodajom nekretnina“, podseća Narodna stranka u saopštenju.

Naglašavaju da Srbija nema zakonske odredbe o imovinskom cenzusu koji bi zaštitio najugroženije građane da ih izvršitelji dovedu u stanje da ostanu bez krova nad glavom.

„Izvršitelji ovim zakonom imaju ovlašćenja da vrše pretraživanje odeće izvršnog dužnika koju on nosi. Jednom kada se omogući privatnim licima da imaju pravo na pretres, samo je pitanje kome će sve država dati pravo da pretresa građane“, upozorava se u saopštenju Narodne stranke. Na dokumentima koje izdaju javni izvršitelji stoji grb države Srbije. Na taj način se građani dovode u zabludu da ga tereti državni organ zbog dugovanja. Zapravo ga gone privatnici za račun trećih lica. Takođe, dozvoljava se izvršenje bez pravosnažnosti, čime se, u potpunosti, urušava pravni sistem države Srbije.

Preveliki su troškovi izvršenja, često veći i od samog duga. Policija može krivično da odgovara ako ne pomogne izvršiteljima da izbace građane iz stanova. Građani često nemaju pravo žalbe na izvršenje, a i kad imaju, žalba ne odlaže izvršenje. Sva brutalnost ovog zakona odnosi se samo na građane Srbije – Ovaj zakon zabranjuje izvršenje na imovini strane firme, pa čak i nad ofšor kompanijama domaćih bogataša.

„Zato Gradski odbor Narodne stranke Pančevo poziva građane da svojim potpisom stanu na put izvršiteljskoj mafiji i ovoj nakaradnoj vlasti koja je pokazala da je samo marioneta krupnog kapitala“, zaključuje se u saopštenju.